Majoriteten vet inte hur Sverige styrs

Uppdaterad 2015-06-09 | Publicerad 2015-06-08

Fler än hälften av svenskarna vet inte vad Decemberöverenskommelsen är och vad den har för betydelse för Sverige. Det visar en färsk undersökning som Ipsos gjort på uppdrag av Dagens Nyheter.

Bara 49 procent av befolkningen känner till den historiska uppgörelsen och vad den går ut på.

I december förra året kom Alliansen och de två regeringspartierna överens om att även om Sverige styrs av en minoritetsregereing ska regeringen få igenom sin ekonomiska politik. Man kallade uppgörelsen för Decemberöverenskommelsen.

Effekterna av överenskommelsen har varit en av vårens mest omdebatterade frågor, bland annat har det funnits intern kritik inom Moderaterna mot den.

Men trots att man pratat så mycket om den är det få som vet vad den egentligen är, visar en undersökning som Ipsos gjort på uppdrag av DN.

”Partierna har jobb framför sig”

Mätningen visar att det bara är 49 procent av väljarna som faktiskt vet vad decemberöverenskommelsen är och vad den får för effekt för styrandet av Sverige. 31 procent har hört namnet men vet inte vad den innebär, 15 procent har knappt hört talas om den och 4 procent har svarat vet ej.

– En slutsats av det blir att diskussionen om hur överenskommelsen ska tolkas och om dess politiska konsekvenser delvis har förts över huvudet på många svenskar, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos till DN.

Han säger att partierna därmed misslyckats.

– Den svaga kännedomen bland väljarna om Decemberöverenskommelsen visar att det återstår en del jobb för partierna, när det handlar om att övertyga om uppgörelsens syften och konsekvenser, säger David Ahlin till DN.

SD-väljare vill bryta den

Undersökningen visar också att de flesta, 52 procent, vill behålla decemberöverenskommelsen, medan 32 procent vill att partierna ska bryta den. Av de som vill bryta den var en majoritet SD-väljare.

Över 1 200 personer telefonintervjuades under perioden 12–15 maj.