”De som reser till IS ska hamna i fängelse”

Publicerad 2015-06-17

Svenskar som reser och ansluter sig till IS ska kunna dömas till fängelse i två år.

Rekrytering och finansiering av terror ska också bli straffbart, föreslår regeringen.

– Vi såg vad som hände i Paris och Köpenhamn. Ju fler som reser utomlands för att ansluta sig och radikaliseras, ju mer ökar riskerna, säger justitieminister Morgan Johansson.

Regeringen sjösatte i slutet av förra året en snabbutredning om terrorresande. I dag lämnade utredaren Lars Werkström, rättschef vid Åklagarmyndigheten, över sitt förslag till justitieminister Morgan Johansson (S).

Förslaget innebär att det blir straffbart att resa för att ansluta sig till terrorgrupper som IS. Det blir även straffbart att rekrytera personer till terrorsekten samt att finansiera terror.

Maxstraffet blir två års fängelse.

– Den stora skillnaden är att åker du utomlands för att träna eller utbilda dig med de här terrorsekterna, då väntar ett fängelsestraff på dig när du kommer hem. Dessutom finns en möjlighet att öppna förundersökning om vi misstänker att någon är på väg ut, därmed också belägga människor med utreseförbud. Det blir mycket starkare rättsliga medel, säger Morgan Johansson.

Polisen ska få avlyssna misstänkta

Hur allvarlig är situationen med svenskar som reser ner?

– Jag tycker att det är allvarligt. Det är inte bara de brott de begår när de är utomlands. Det är också så att när man kommer tillbaka till Sverige kan de utgöra betydande säkerhetsrisker här. Vi är inte ett land som kan anse oss vaccinerade för all framtid för eventuella terrordåd här. Vi såg vad som hände i Paris och Köpenhamn. Ju fler som reser utomlands för att ansluta sig och radikaliseras, ju mer ökar riskerna.

Utredaren förslår även att polisen får möjlighet till hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation och hemlig kameraövervakning om det finns misstanke att någon är på väg att ansluta sig till IS.

25 000 personer har anslutit

Enligt Morgan Johansson har 25 000 människor från olika delar av världen rest för att ansluta sig till IS eller liknande organisationer. 300 av dem är svenskar, 80 svenska medborgare har också återvänt till Sverige.

Förutom de förslag som presenterades i dag vill regeringen även kriminalisera själva stridandet för IS. En ny utredning ska nu lägga fram förslag på en lagstiftning. En sådan lag är enligt Morgan Johansson betydligt mer juridiskt komplicerad, därför görs utredningarna i två steg.

– Det blir konstigt om vi kriminaliserar att träna och utbilda sig men att det sedan är tillåtet att strida och döda för dem. Vi måste ha en heltäckande lagstiftning, säger Morgan Johansson.

Det färdiga lagförslaget om terrorresande väntas vara klart i höst.

Ask: Viktigt steg

Moderaternas rättpolitiska talesperson Beatrice Ask säger att det är bra regeringen ”sett till att det blivit en utredning av en del av de förslag som Alliansen presenterade redan i valrörelsen”.

– Kriminalisering av resorna är ett viktigt steg, men det behövs förmodligen mer. Regeringen aviserar ju att man tänker återkomma men det är viktigt att öka tempot.

Hon säger bland annat att Säkerhetspolisen kan behöva tydligare och vidare möjligheter till hemliga tvångsmedel.

– Det får de väl i så fall avisera i remissarbetet. För att man ska kunna få lagföring måste man också kunna utreda och bevisa mycket. Sedan är jag inte så säker på att man ännu riktigt fått fram de regler som krävs för att vi ska få en hantering av passen som är rimlig. Dels är det viktigt att man generellt stärker hanteringen av pass och där finns det en utredning, det är väl bra. Men vi får se vad de landar i.

Ask menar också att det är viktigt att man utreder möjligheten att omhänderta pass för den som planerar en resa i syfte att delta i strid eller vapenträning utomlands med terrorgrupper.

”För lamt”

Folkpartiet är kritiska till vad utredarna kommit fram till – de tycker att lagförslaget är för lamt. Svenskar som reser och ansluter sig till IS borde få strängare straff än bara två års fängelse, enligt FP:s rättspolitisk talesperson Roger Haddad.

– Hela utredningen är för lam. Två år borde vara minimistraffet – vi kräver betydligt skarpare straffskala för att markera allvaret i det brott dessa personer faktiskt ägnat sig åt eller planerat genomföra, säger han.

Följ ämnen i artikeln