Forskarnas larm: Vårdskador orsak till 1 400 dödsfall per år

Publicerad 2015-11-23

Forskare slår nu larm på Dagens Nyheters debattsida:

Vårdskador är en bidragande orsak till cirka 3,8 dödsfall per dag.

De vill se mer forskning för ökad patientsäkerhet.

Åtta forskare och läkare från olika områden skriver på dagens DN Debatt om ämnet som är deras gemensamma nämnare – patientsäkerhet.

I den gemensamma debattartikeln efterlyser de fler satsningar på forskning i ämnet i den kommande forskningspropositionen.

”Nästan varje dag kommer berättelser om patienter som råkat illa ut i vården och att personal slår larm om riskerna” skriver de på DN Debatt.

Tio miljarder kronor

De uppger vidare att vårdskador är en bidragande orsak i uppåt 1 400 dödsfall varje år. Men att problemets vidd inte är känt på grund av det saknas ”djupare kunskap från andra delar av vården, exempelvis psykiatrisk vård och barnsjukvård”.

Kostnaderna för vårdskador uppskattas varje år till 10 miljarder kronor, enligt forskarna.

I debattartikeln på DN Debatt tar de upp en tre punktslista som de anser bör få plats i den forskningsproposition som ska presenteras nästa år:

1. Staten måste ta ett tydligt ansvar för en nationell kunskapsuppbyggnad om patientsäkerhet.

2. En genomtänkt strategi för hur resultat från forskning och utveckling snabbt ska bli användbara behövs.

3. Ett nationellt kunskapscentrum för patientsäkerhet som kan stötta utvecklingen behövs.

Författarna till artikeln vill också se ett ”självständigt nationellt kunskapscentrum för patientsäkerhet”.

En vårdskada är enligt är enligt patientsäkerhetslagen när en patient drabbas av lidande, kroppslig eller psykisk skada eller sjukdom samt dödsfall som hade kunnat undvikas om adekvata åtgärder hade vidtagits vid patientens kontakt med hälso- och sjukvården”, enligt Socialstyrelsen.

Forskarna och läkarna bakom artikeln är bland annat Henry Nyhlin, docent i invärtesmedicin, tidigare ordförande i Patientsäkerhetskommittén i Stockholms läns landsting, Carl Rollenhagen, adjungerad professor i risk och säkerhet vid KTH, och Claes Tingvall, adjungerad professor i tillämpad mekanik vid Chalmers Tekniska Högskola.

Läs hela debattartikeln här.