Knarkliga sprängd – kan vara största i Sverige

Uppdaterad 2015-11-09 | Publicerad 2015-11-07

En enorm odlarliga har sprängts i Sverige.

Hundratals kilo cannabis odlades i sju hus i Sverige och i ett hus i Danmark.

Knarket har bidragit till att hålla igång skjutningarna på Göteborgs gator, rapporterar GP.

Enligt åklagarens uppskattning har varje hus fått ut omkring 30 kilo torkad marijuana per odlingscykel. Och varje ställe har kunnat ge tre skördar per år, rapporterar GP.

Det var den 2 december förra året som polisen gjorde jättetillslaget mot 27 personer i södra Sverige och Danmark. Då slog Göteborgspolisens piketstyrkor till mot odlingshus i Bohuslän, Halland, Skåne och ett hus på Själland i Danmark.

”Gått rakt in i gängen”

Ligan ska ha försett kriminella gäng i Göteborg med cannabis och därmed bidragit till gatuvåldet i staden. Försäljningen har "gått rätt in i gängen" enligt åklagaren Håkan Larsson, som väntas åtala 11 medlemmar ur knarkligan.

– Det här är en del av anledningarna till att man skjuter som man gör. Det är ju narkotikan man bland annat slåss om, säger han.

Staden har de senaste åren plågats av våldsamma skjutningar, inte minst den som inträffade på Vårväderstorget i mars i år när två män öppnade eld med automatvapen på en krog.

– Förhoppningsvis har vi försvårat en del för dem, men vi har inte tagit alla i den här ligan.

Fick knark på en bänk

Polisen har avlyssnat, fotograferat och filmat en 41-årig man som är inblandad.

Vid ett av tillfällena har 41-åringen slagit sig ner på en bänk tillsammans med en 24-årig man, som anses vara ledande i det kriminella nätverket, i Majorna i Göteborg.

Vid upprepade tillfällen har de setts vid bänken och under en kväll i oktober slår polisen till. Då har den 24-årige mannen tagit emot sex kilo marijuana. För detta döms han till fängelse i två år och två månader, skriver GP.

Håkan Larsson säger att den totala mängden cannabis är svår att avgöra men att det rör sig om många hundra kilo.

– Varje kilo har sålts för 50 000 kronor, och på gatan har det kostat 70 000 kronor. Så det är mycket pengar, säger Håkan Larsson.

Åtalet kommer senast på torsdag.

Följ ämnen i artikeln