Burmas regering: Vi förlorade

Publicerad 2015-11-09

Aung San Suu Kyis parti på väg mot jordskredsseger

Ledaren för Burmas styrande parti erkänner sig besegrad sedan inofficiella siffror pekar mot en jordskredsseger för oppositionsledaren Aung San Suu Kyis parti NLD.

Valet hyllas som ett stort steg mot en fri demokrati i landet.

Valmyndigheterna planerar att hålla en presskonferens klockan 10.30 (svensk tid), då delresultat från söndagens val väntas tillkännages. Några slutresultat för hela landet väntas dock inte i dag.

Men redan nu kommer indikationer på att oppositionspartiet NLD, National League of Democracy, vunnit en överväldigande majoritet av rösterna på flera håll i landet. Enligt partiets talesperson Win Thein ska man så här långt in i rösträkningen ligga på över 80 procent i de tätbefolkade centrala regionerna.

På andra håll ligger partiet i nuläget på 65 procent, uppger han.

Ordföranden för Burmas styrande parti erkänner sig besegrad och understryker att man kommer att acceptera resultatet i valet.

– Vi förlorade, säger Htay Oo, ledare för regerande USDP, Union Solidarity Development Party, och nära allierad med presidenten Thein Sein, enligt Reuters.

Slutresultat om tio dagar

I storstaden Rangoon antydde fredspristagaren San Suu Kyi tidigare, i ett tal från en balkong vid NLD:s högkvarter, storseger. Och partitalesmannen Win Htein har sagt att röstsiffrorna kommer att landa på över två tredjedelar.

– Vi tar mer än 70 procent av platserna runtom i landet, men det har valkommissionen inte officiellt bekräftat än, säger han till AFP.

Att döma av valkretsar som inte var färdigräknade ser en del av de allra mäktigaste politikerna i regerande USDP att förlora sina platser. Partiet bildades av militärjuntan och det leds av pensionerade officerare.

Preliminära resultat för landet som helhet dröjer till i morgon medan rösträkningen beräknas vara helt avslutad inom cirka tio dagar.

TT