Flera likheter mellan Arlandamannen och Grandmannen

Publicerad 2015-04-14

Mårten Palme såg en man som kan vara mördaren när han sa adjö till sina föräldrar på Sveavägen i Stockholm.

Personen han beskrev i polisförhör har flera likheter med den utpekade Arlandamannen.

För Aftonbladet bekräftar Mårten Palme sitt 29 år gamla vittnesmål och uppger att han följer rapporteringen.

Bara timmar efter mordet på Olof Palme förhördes den då 25-årige statsministersonen Mårten Palme för första gången av polis.

Förhörsprotokollet är daterat den 1 mars 1986 klockan 05.20 och blev offentligt när Christer Pettersson åtalades.

För kriminalinspektören berättar Mårten Palme om sina iakttagelser efter att han sagt adjö till sina föräldrar i närheten av biografen Grand.

”Bar något under jackan”

Han beskriver en man som står och tittar i ett skyltfönster - som plötsligt börjar följa efter Olof och Lisbet Palme utan att Mårten Palme i det skedet tänker närmare på saken.

Mårten Palme uppger i förhöret att mannen är omkring 40 år gammal, cirka 180 centimeter lång och kraftigt byggd.

Han uppger att mannen bar en "blå täckjacka som var ganska så lång, gick en bra bit ner åt benen". På huvudet hade han en keps med "knäppe till skärmen". Mannen ska också troligen ha burit på ett par stålbågade glasögon.

Mårten Palme uppger att "Grandmannen", som han kommit att kallas, gick en aning framåtlutad och såg ut att ha båda händerna instuckna i jackfickorna alternativt att han "bar på någonting under jackan". Han ska också ha sett "bufflig" ut men "utan att vara sjaskig".

Lämnar landet

Flera av vittnesuppgifterna från Mårten Palme stämmer överens med Arlandamannen som Aftonbladet rapporterat om de senaste dagarna. Det handlar om en man som dagen efter mordet råkade fastna på film när SVT filmade klippbilder till ett nyhetsinslag vid en passkontroll på Arlanda. Mannen har pekats ut som den sydafrikanske polisöversten och torpeden Eugene de Kock som själv i förrgår förnekade via sin advokat att han någonsin varit i Sverige.

På de uppmärksammade bilderna från Arlanda syns en proper man sträcka fram en biljett för att sedan lämna landet. Han bär mörkblå halvlång rock, keps och glasögon.

Under tisdagen gick Palmegruppen ut med att man nu vill få den utpekade mannen identifierad.

”Väckte uppmärksamhet”

Författaren Gunnar Wall har skrivit flera böcker om Palmemordet och säger att den så kallade Grandmannen fortfarande är oidentifierad.

– Den här personen som Mårten Palme beskriver sammanfaller i väsentliga avseenden med andra vittnesmål från Grand. Han säger att personen hade keps och han tror att han kunde ha haft glasögon. Det finns flera andra vittnesmål som också handlar om det och det gör det ganska troligt att det fanns en sådan person utanför Grand. En person som väckte uppmärksamhet, säger Gunnar Wall.

Aftonbladet har varit i kontakt med Mårten Palme som uppger att han följt de senaste dagarnas rapportering. Han vill inte lämna några närmare kommentarer men uppger att han fortfarande står bakom sitt vittnesmål från mordnatten.