Läraren Fredrik inför nya ordningsregler i klassrummet – hyllas

Uppdaterad 2016-06-07 | Publicerad 2015-05-08

”Om vi inte börjar där – var ska vi då börja?”

Fredrik Andersson.

Läraren Fredrik Andersson, 43, märkte att inte bara resultaten var på väg utför i skolan, utan även ordningen. Nu tänker han se till att den upprätthålls i klassrummet – med tre enkla regler.

– Det handlar om enkla ordningsregler som jag verkligen kommer att se till följs, säger han.

Det började med att en grupp elever misskötte sig och var respektlösa när en musikgrupp uppträdde på skolan.

Fredrik Andersson, 43, som jobbat som lärare sedan 1998, kände igen den respektlöshet som eleverna brukar visa varandra och honom själv. Då gick han hem och skrev av sig.

– När en svensk man blir riktigt arg då skriver han ett Facebookinlägg, säger han.

Tusentals delade inlägget

I inlägget förklarar Fredrik att han nu introducerar "Fredrik 2.0" i sitt klassrum. Framför allt är det tre enkla ordningsregler som ska hållas:
"Från och med i morgon...

...börjar lektionerna EXAKT på utsatt tid. Varenda minut man kommer sent kommer knappas in som ogiltig frånvaro (systemet tillåter inte att man anger sekunder)

...gäller utsatta datum och tider för inlämning utan undantag. Enda giltiga skälet kommer vara om en förälder ringer till mig och förklarar varför deras barn inte lämnat in sitt arbete.

...tillåts inte längre skäl som "jag orkar inte" eller "jag har ingen lust" om inte läkarintyg säger något annat"

Efter inlägget exploderade det. På fredagsmorgonen hade över 6 500 personer delat det på Facebook. Redan på torsdagen informerade Fredrik sina elever om den nya ordningen. Han frångick planeringen och valde i stället att prata om varför man går i skolan och vikten av respekt gentemot varandra.

– Det är inte några konstigheter, det handlar inte alls om någon preussisk disciplin utan enkla ordningsregler som jag verkligen kommer se följs.

Elevernas reaktion: ”Äntligen!”

En specifik företeelse som Fredrik vill få bort är att eleverna håller på med sina mobiler och är inne på exempelvis Facebook och Snapchat under lektionerna.

– Jag vill ha ett slut på det där nu. Mitt jobb är inte att banka in årtal eller religiösa skrifter i huvudet på dem – det är främst att göra eleverna förberedda på vuxenvärlden. Om vi inte börjar i klassrummet – var ska vi då börja?

Elevernas reaktion var dock något oväntad. Det blev inga större protester.

– I alla fem klasser jag hittills pratat med har jag mötts av gillanden och nickningar. Vissa har kommit fram och sagt "äntligen!", säger Fredrik.

”Alla lärare skulle kunna göra det här”

Kollegorna på skolan har kommit med uppmuntrande ord och sagt att de känner precis likadant – men att de ofta väljer att knyta näven i fickan i stället för att prata högt om det.

Något stöd hos skolledningen eller liknande behöver han inte söka – han gör nämligen inget som avviker från läroplanen.

– Jag är anställd på en kommunal skola och följer samma riktlinjer som alla lärare i Sverige. Alla skulle kunna göra det här, säger Fredrik.
Läs hela Fredriks inlägg nedan.

Log In or Sign Up to View

Följ ämnen i artikeln