Läsare: Bergman den mest betydelsefulla svensken

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-07-30

”Fick övriga världen att få upp ögonen för Sverige”

Sveriges och en av världens främste filmskapare avled i dag i sitt hem i Fårö.

Flera av Aftonbladets läsare hyllar nu Bergman som en av de mest betydelsefulla svenskarna i historien.

”En av de största någonsin inom film och Sveriges stolthet”, skriver signaturen phil221.

Många av aftonbladet.ses läsare känner en stolthet över Ingmar Bergmans arbete. Han hyllas som en betydelsefull representant för Sverige.

”Ingmar var den som fick övriga världen att få upp ögonen för lilla Sverige, han har haft enorm betydelse för svensk film”, skriver signaturen Preppie på aftonbladet.ses forum.

En annan Bergmanbeundrare med signaturen RedCloud, tackar honom för ”en hel drös bra filmer” och citerar riddaren, Antonius Block, och Dödens konversation i filmen Det sjunde inseglet:

- Vem är du?

- Jag är döden.

- Kommer du för att hämta mig?

- Jag har redan länge gått vid din sida.

- Det vet jag.

- Du fick svart!

- Det passar ju bäst så. Inte sant?

Tack för en hel drös bra filmer Ingmar !

”Upplysningsfilmen är död”

Bergman jämförs med de tyngsta i filmbranschen av Onestepa head: ” Ingmar Bergman och Andrey Tarkovsky är de största någonsin. Med Ingmar borta är upplysningsfilmen död, ingen kan någonsin ta över hans roll som regissör.”

En annan läsare erkänner något skamset att han aldrig sett en enda film av Bergman. ”Måste till min stora skam erkänna att jag inte har sett en enda film gjord av Ingmar Bergman. Dock så tänker jag ändra på detta så fort jag får chansen, skriver Santcus.

Tyckerskan berättar om hur svårtsmält det är att flera stora kulturpersoner har avlidit den senaste tiden. Povel, Forsell och nu Bergman. ” Dock - de är bara borta i praktiken, på intet sätt i teorin!”

Förebild i Indien

Men det är inte bara i Sverige som Bergman hyllas av publiken.

För miljontals människor världen över var Ingmar Bergman en legend.

Arun Metha från Indien skriver så här i BBC:s forum: ” Legendarisk filmregissör/manusförfattare från Sverige som kommer att bli saknad av alla filmälskare och studenter inom filmen. Han var en av dem som inspirerade Satyajit Ray, en stor indisk filmregissör.”

Alex Gache från Nederländerna hoppas att Ingmar Bergman har hittat sin frid: ” Ingemar, du var en stor inspiration för oss många regissörer! Hoppas att Döden har visat dig vägen till en fridsam dimension. Vila i frid.”

Dominic Franworth har svårt att föreställa sig filmvärlden utan legenden: ” Det är svårt att föreställa sig modern film utan Ingmar Bergman. Det sjunde inseglet, Smultronstället, Persona, Fanny & Alexander är bara några klassiker att nämna. Hans otroliga produktion av filmer kan förvärvas i World Cinema som ingen annan kan matcha.”

Läs mer

Arna Sunje, Mikael Stengård

Följ ämnen i artikeln