Demokratins genombrott blev Thailands olycka

År av strider mellan gula och röda bakom dagens kris

Thailands olycka började med en lycklig tilldragelse.

Demokratins genombrott i landet.

Segraren Thaksin Shinawatra rubbade en delikat balans.

Efter årtionden av militärkupper och civila regeringar uppbackade av generalerna blev valet 2001 en milstolpe.

Den stenrike affärsmannen Thaksin Shinawatra vann solklart. Hans segerrecept var enkelt. Han vände sig till de fattiga på landsbygden och underklassen i städerna. Väljargrupper som politikerna fram tills mest dess struntat i. Han utlovade billiga lån till bönderna och sjukvård till de fattiga.

Thaksin anklagades av sina motståndare för att ha köpt röster. För övrigt en etablerad metod i Thailand bland alla partier.

Lika populär som Thaksin blev bland de fattiga lika hatad blev han snart bland många i det gamla etablissemanget.

Saknade erfarenhet

Premiärministern saknade i princip politisk erfarenhet. Han drev Thailand ungefär som en VD driver ett stort företag. Här var det han som fattade besluten. Precis som andra thailändska politiker gjort före honom gynnade han sina kompisar och berikade sin egen familj.

2003 drog Thaksin igång ett "krig mot narkotikan". Metoderna var hårda och godtyckliga. Omkring 2 500 människor dödades

Redan 2004 började protester mot Thaksin i stor skala.

Ändå vann Thaksin valet 2005 med rekordsiffror. Tack vare stort stöd bland de fattiga. De hade vaknat och insett att de trots allt hade makt i kraft av sina antal.

Undvek skatt

Ilskan växte hos många när det avslöjades att Thaksin sålt familjens telekomföretag för 14 miljarder kronor utan att betala ett öre i vinstskatt.

Delar av Bangkok blev nu skådeplats för permanenta demonstrationer av Thaksinmoståndare. Klädda i gul t-shirts försökte de tvinga fram premiärministerns avgång. Folkalliansen för demokrati, PAD bestod av rojalister, medelklass och den gamla eliten som förlorat sin gynnade ställning.

19 september 2006 gjorde militären vad den gjort så många gånger tidigare i Thailand. Man tog makten i en oblodig militärkupp. Aktionen var välplanerad och skedde medan Thaksin befann sig på FN-möte i New York.

Thaksin tog sin tillflykt till London.

Förbjöds

Kuppen fördömdes världen över men generalerna lovade att hålla nyval inom ett år.

Thaksins parti Thai Rak Thai förbjöds och en rad av de ledande personerna i partiet förbjöds att ägna sig åt politik under fem år framåt.

En rättprocess inleddes mot Thaksin för korruption. Han dömdes 2008 i sin frånvaro till två års fängelse.

Men hur de nya makthavarna än försökte bli av med Thaksin lyckades de inte. Fysiskt var han inte närvarande men hans trogna anhängare startade ett nytt parti, PPP. Thaksin höll kontakten via videolänk.

Hösten 2007 vann partiet de första valen efter militärkuppen. Men trots det hade röran bara börjat. Nu vidtog ett långdraget och avancerat maktspel.

Ockupation

Motståndarna hävdade att Thaksin i praktiken styrde PPP från utlandet. När PPP ändå tog över regeringsmakten började gulskjortorna åter demonstrera. Till slut hade de ockuperat Bangkoks Internationella flygplats och ställt in en stor del av flygtrafiken till ett av Sveriges och omvärldens populäraste turistländer.

Att gulskjortorna kunde ockupera flygplatsen skedde med militärens goda minne.

Till slut förklarade en domstol 2008 att PPP gjort sig skyldigt till valfusk. Partiet förbjöds och tvingades lämna ifrån sig makten.

Gulskjortorna kunde ta tillbaka makten, via en omröstning i parlamentet.

Rödskjortorna var inte ensamma om att anse att den regering som tog vid inte var folkvald.

Vägrade

Förlorarna hade helt enkelt vägrat acceptera valresultatet och genom domstolarna sett till att ändå komma till makten.

Nu var det rödskjortornas tur att åter ta till gatan.

De senaste demonstrationerna startade i mars i Bangkok. I början fredliga och tämligen gladlynta. Sedan började rödskjortorna barrikadera sig i ett av centrala Bangkoks shoppingområden.

Huvudkravet var hela tiden att premiärminister Abhisit skulle avgå och nyval utlysas. Något regimen vägrade göra eftersom de nästan garanterat skulle förlora ett val. Rödskjortorna har fortfarande ett starkt stöd hos den thailändska massan.

Militären gjorde flera försök - några med blodig utgång - att kasta ut rödskjortorna innan slutattacken i morse.