Vi har också skrivit självutlämnande

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-10-03

Självutlämnande böcker är det hetaste i bokbranschen just nu. Carina Rydberg är den författare som sägs ha startat trenden i Sverige.

▸ Carina Rydberg

Den högsta kasten, 1997

Romanen väckte stor uppmärksamhet och fick hård kritik för att författaren skildrade namngivna personer i sin egen omgivning på ett negativt sätt. En av dem, en advokat vid namn Rolf, övervägde att stämma Albert Bonniers förlag. Han kände sig grovt kränkt av den bild Rydberg gett av honom.

– Jag sticker inte under stol med att det finns vissa personer som jag vill skada med den här boken, sa Carina Rydberg i en intervju i Tidningen Boken 1997.

▸ Maja Lundgren

Myggor och tigrar, 2007

I boken jämförde Maja Lundgren kultureliten i Stockholm med den napolitanska maffian. Hennes utlämnande skildring av de litterära, manliga kotterierna i Sverige som hon beskyllde för kvinnoförakt, orsakade storm på kultursidorna. En del kallade Lundgren för psykiskt instabil medan andra geniförklarade henne.

- Jag tror inte att det är bra att rycka på axlarna åt saker man utsätts för. Jag exploderade, och jag tycker att det är konstigt att inte fler gör det, sa Maja Lundgren i en DN-intervju 2007.

▸ Lars Norén

En dramatikers dagbok, 2008

På 1 672 sidor offentliggjorde dramatikern Lars Norén sin dagbok. Under fem år med start 2000 skriver Norén dagligen ner sina tankar, ord och gärningar. Han går till sitt arbete. Han går och handlar. Han odlar sin trädgård, städar ur sin garderob. Men framförallt öser han galla över sina fiender. En av dem var teaterkritikern Leif Zern på DN, som själv kommenterade angreppet:

– Förr anklagades litteraturforskarna för att rota i författarnas tvättnotor. I dag är det författarna själva som auktionerar ut sitt lortiga linne till högstbjudande. Det lönar sig, det stora förlaget tvättar pengarna.