Partiledarnas hemliga vapen

"Fruarnas uppgift är att göra slagskämparna mer mänskliga i amerikaniserad valrörelse"

LONDON. Sarah Brown är bara ett steg efter maken Gordon. Precis som han går hon längs raden av människor och skakar hand.

Vem vinner valet: Sarah, Samantha eller Miriam?

Sarah Brown, Samantha Cameron och Miriam Gonzalez gör allt för att fånga väljarnas röster till sina män.

Fruarna är för första gången ett vapen i kampen om premiärministerposten. Mer lika amerikanska presidentfruar.

Sarah Brown, 46, har helt tagit ledigt från sitt jobb som chef på en stor PR-byrå för att stötta maken på heltid. Labourledaren ligger illa till och kan behöva all hjälp han kan få. Sarahs roll är att försöka få honom att verka mer mänsklig.

Bekymrat uttryck

Hennes ögon följer honom hela tiden när han håller sitt valtal. Det första av tio på samma dag. Hon applåderar länge och entusiastiskt. Men hennes ansikte är spänt med ett bekymrat uttryck. Jag ser henne bara le enstaka gånger under mötet.

Är det opinionssiffrorna eller veckor av intensivt kampanjande som tar ut sin rätt?

När paret lämnar lokalen blir Sarah stoppad av folk som vill prata och hälsa.

En miljon följer henne på Twitter

Att åka med på valmöten är bara en del av hennes uppgift.

I en trädgårdstidning visar Sarah hur hon odlar grönsaker i den lilla trädgården på nummer 10 Downing Street.

Hon är mycket aktiv på Twitter där hon har en miljon som följer henne. Det är sex gånger fler än antalet medlemmar i labourpartiet.

Fru Brown är inte ensam.

Har öppnat sitt hem

Samantha Cameron, 39, beskrivs som de konservativas hemliga vapen. Hon har gjort mycket för att mjuka upp maktens stiffa överklassimage.

Tidigare lånade hon sitt motto från Margaret Thatchers man. "Alltid vara närvarande, aldrig synas". Men när de konservativas tidigare så tydliga försprång började minska i mars kallades hon in.

– Ni kommer att se mycket mer av henne på valturnén, sa David Cameron då.

Paret har öppnat dörren till sitt hem för utvalda medier. I TV-reportage berättar Sam Cam – som hon kallas i brittiska medier – att David tycker om att laga mat men slarvar med att diska efter sig. Att han hela tiden sitter och zappar mellan TV-kanalerna. Att hon ofta måste banna honom för att han fibblar med sin telefon eller handdator.

Jobbar två dagar i veckan

Makens klädsmak lämnar också en del i övrigt att önska, erkänner hon. Men trogen är han och glad att paret väntar sitt fjärde barn.

Samantha har tagit ledigt tre dagar i veckan från sitt jobb som kreativ chef på ett kontorsföretag för att istället kunna följa maken.

Mest känslig för att bli betraktad som bihang är Miriam Gonzalez. Hon jobbar som toppadvokat och tar inte ledigt för att kunna följa sin make. Däremot ställer hon ibland upp på helgerna för att ge Nick Clegg en mjukare och mer familjemässig framtoning. Men det sker en smula motvilligt.

– Jag är hustru till en politiker, sa hon i en intervju nyligen. Jag har ingen politisk roll. Jag är bara gift med honom.

Trots sin spanska bakgrund talar hon perfekt engelska.

Dras mot det amerikanska

Fruarnas högre profil är bara ett av flera tecken på att den brittiska valrörelsen alltmer efterliknar den amerikanska.

Det är ballonger i partifärgerna överallt. Clegg har rest runt i sin buss med sin nuna över hela bakvagnen.

I år var det premiär för direktända TV-debatter med partiledarna. Förmodligen säger det något om Storbritannien när detta kan vara en sensation år 2010.