Borstade tänderna – då totalförstördes huset

Publicerad 2014-11-26

Tomas Nilzon, 57, hade haft en lugn tv-kväll med Doobidoo och gick för att borsta tänderna.

En minut senare stod huset i lågor.

Nu vill han varna för värmeljusen, som han menar kunde ha kostat honom livet.

– Det är brandbomber, de borde förbjudas, säger han.

Efter en lång arbetsdag ville Tomas Nilzon i Söderköping varva ner. Det var en fredag för nästan tre veckor sen, och han hade just köpt en ny platt-tv. Han tände några värmeljus och slog sig ner i soffan.

– Jag såg framför mig att en bra start på helgen skulle vara att se Doobidoo. Men jag tyckte det var ganska tråkigt, så jag gick och borstade tänderna och förberedde mig för att sova.

”Såg ut som olja vid fötterna”

Efter ett par minuter hörde Tomas Nilzon brandlarmet. När han gick tillbaka möttes han av en svart vägg av rök. Räddningstjänsten säger till NT att branden orsakades av att ljuset övertändes av värmen i ljushållaren och skvätte paraffin över fleecefilten.

– När jag såg det så sprang jag och hämtade min pulversläckare och började släcka.

Samtidigt som Tomas Nilzon släckte branden ringde han räddningstjänsten, som sa åt honom att genast lämna huset. Trots att Tomas hade en handduk för munnen var han svårt medtagen av den giftiga röken.

– Jag hade fått i mig alldeles för mycket. På sjukhuset sa de att jag inte borde ha varit vid medvetande. Jag var helt svart, så när jag duschade såg det ut som att det rann olja vid fötterna, säger han.

Värmeljusen är ”brandbomber”

Radhuset totalförstördes och kommer att behöva en helrenovering innan Tomas Nilzon kan flytta in igen. Men det kunde ha gått betydligt värre om han hade varit sämre förberedd.

– Jag visste exakt hur jag skulle hantera situationen. Jag har flera brandvarnare och två brandsläckare. Men jag blev överraskad över hur fort det gick. Tänk om jag hade legat och slumrat.

Nu vill han varna andra människor för att köpa värmeljus. Särskilt nu när det börjar lacka mot advent. De är en fara för livet, menar han.

– Människor har eldat med stearin i 300 år, men de här paraffinljusen är något helt annat. De blir som vatten och det räcker man stöter till ett bord för att olyckan ska vara framme. Det är brandbomber, de borde förbjudas, säger Tomas Nilzon.

Följ ämnen i artikeln