Vanuatu vädjar om hjälp efter cyklon

Uppdaterad 2015-03-15 | Publicerad 2015-03-14

Vanuatu. Den tropiska cyklonen Pam slog till mycket hårt mot öriket Vanuatu i Stilla havet. Omkring 132 000 människor, varv 54 000 barn, beräknas vara i behov av akut humanitär hjälp.

President Baldwin Lonsdale vädjar till omvärlden.

– Vi står inför en mycket stor katastrof, säger Isabelle Austin, ställföreträdande chef på FN:s barnfond Unicefs regionala kontor i Fiji.

Enligt Unicef kan det röra sig om en av de värsta väderkatastroferna i områdets historia. Pam drog rakt över huvudön, där över 65 000 människor bor, och vidare över en grupp öar med cirka 33 000 invånare. Enligt obekräftade uppgifter har minst 44 människor dött i stormen.

Också Sune Gudnitz vid FN:s humanitära samordningsorganisation Unocha i Fiji säger att läget är mycket besvärligt:

– Det här kommer att bli en mycket stor hjälpinsats, säger han.

Många behöver hjälp

FN-organen i området uppskattar att omkring 132 000 av Vanuatus totalt cirka 270 000 invånare, varv 54 000 barn, är i behov av akut humanitär hjälp.

– Det är en rimlig beräkning, säger Austin.

Vanuatus huvudstad Port Vila blev mycket illa åtgången av cyklonen. Där har minst sex döda och ett 20-tal svårt skadade bekräftats.

– En väldigt stor andel av byggnaderna har skadats eller på annat sätt påverkats. Den enda goda nyheten just nu är att vattentillgången är säkrad, säger Austin.

Rädda Barnens Tom Skirrow var på plats i Port Vila dagen efter stormen.

– Hus är förstörda, träd välta, vägar blockerade och folk vandrar på gatorna i jakt på hjälp, säger han enligt AFP.

"Hjälpande hand"

Austin pekar på att samtliga Vanuatus 82 små öar har påverkats av Pam. Kommunikationerna är utslagna och det kommer att ta dygn innan läget har klarnat om förlusterna ute på öarna.

– Vi kan tyvärr vänta oss att dödstalen kommer att stiga och att den materiella förödelsen är mycket stor. Det handlar om bostäder, sjukhus, små kliniker och skolor och annan infrastruktur.

Gudnitz säger att Port Vila ändå är den mest moderna orten i landet med de stadigaste byggnaderna.

– Man väntar sig mycket svår förstörelse i framför allt de södra delarna av landet.

President Lonsdale vädjar om "en hjälpande hand". Storbritannien svarar med att ge motsvarande nära 26 miljoner kronor för att få igång hjälpinsatsen, EU lovar motsvarande 9,1 miljoner kronor, Nya Zeeland motsvarande 6,4 miljoner kronor och Australien skickar hjälparbetare, rapporterar BBC.

Även andra länder

Även örikena Salomon, Tuvalu och Kiribati har drabbats av Pam. Tuvalu har utropat katastroftillstånd och begärt hjälp av FN och skador rapporteras även från de andra två nationerna, säger Gudnitz.

Vanuatus regering har satt upp katastrofcenter. FN har också ett mindre lager av förnödenheter i landet men mycket mer behövs. Samtidigt kommer det att ta några dagar innan Vanuatus internationella flygplats är användbar igen och under tiden pågår förberedelser för att flyga och skeppa förnödenheter till Vanuatu med hjälp av militär i Nya Zeeland och Australien, säger Austin.

– Det kommer att bli en mycket stor logistisk operation.

TT