Enterprise bogserades till New York på ett flygplan

Publicerad 2012-04-27

Rymdfärjan utan motor flög från Washington till New York.

Ovanpå ett flygplan.

Fastän Enterprise aldrig har varit i rymden samlades hundratals människor tidigt i Battery Park i New York för att få se den i luften, rapporterar New York Times. Nasa byggde farkosten för att testa flygegenskaper, men den har aldrig haft en egen motor. Därför fick den bogseras av ett specialbyggt Boeing 747.

Seglade över New York

Och som alla plan som ska landa på John F Kennedy-flygplatsen fick ekipaget cirkulera över New York. När farkosten gjorde sin entré i luften bevittnades det av flera förväntansfulla människor som såg hur det 2000 ton tunga ekipaget flög över New Yorks hamn, passerade frihetsgudinnan och över Hudsonfloden. Efter att ha passerat över George Washington-bron fortsatte flygningen norröver till Tappan Zee Bridge innan planet med rymdfärjan gjorde samma slinga, på väg tillbaka upp Hudson igen. Flygningen var den sista i himlen för Enterprise, som aldrig var i rymden, men som gled på marken för egen maskin för ett par decennier sedan enligt NY Times.

Blir museiobjekt

Förra veckan transporterade samma 747 rymdfärjan Discovery till Dulles i Washington för att ersätta Enterprise på ett rymdmuseum. I stället kommer Enterprise att till slut landa som på ett pensionerat hangarfartyg som ligger i Hudsonfloden utanför Manhattan.