USA förbereder kärnvapenkrig

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-03-09

Planerar anfall mot Kina, Ryssland, Irak, Nordkorea, Iran, Libyen och Syrien

WASHINGTON

President Bush har uppdragit åt försvarsdepartementet att skapa en detaljplan för kärnvapenangrepp mot Kina, Ryssland, Irak, Nordkorea, Iran, Libyen och Syrien. Det framgår av en hemlig rapport från försvarsdepartementet som Los Angeles Times delvis återgav på lördagen.

Planerna skall sättas i verket bara i ett krisläge.

Militären får också i uppdrag av presidenten att bygga små, taktiska kärnvapen av så kallad slagfältstyp.

Vid tre olika situationer skall dessa vapen användas, enligt rapporten som försvarsexperten på Los Angeles Times William Arkin kommit över:

1) Mot mål som bara kan nedkämpas med kärnvapen.

2) Som svar på angrepp med ABC-vapen (kärnvapen samt biologiska och kemiska vapen).

3) Vid en överraskande militär utveckling.

Explosivt

Närmare bestämt skall försvarsdepartementet vid planeringen veta att kärnvapen kan komma till användning i den arabisk-israeliska konflikten, i ett krig mellan Kina och Taiwan och vid ett nordkoreanskt angrepp söderut. Ett annat fall är ett irakiskt angrepp mot Israel eller något av Iraks grannländer.

- De amerikanska myndigheterna har aldrig gjort någon hemlighet av att de har planer för ett angrepp på Ryssland. Men denna order att se över hela kärnvapenfrågan innebär att en lista över möjliga mål har kommit i dagen för första gången, säger experter till tidningen.

- Det här är explosivt, säger Joseph Cirincione, kärnvapenexpert vid Carnegieinstitutet i Washington:

- Jag kan föreställa mig vad de där länderna kommer att säga i FN.

I nödfall

Nedrustningsexperter säger till Los Angeles Times att uppgiften att president Bush vill se små, taktiska kärnvapenladdningar avslöjar att han är på väg bort från det tabu som gäller kärnvapen; de brukar betraktas som ett vapen att använda bara i yttersta nödfall.

Konservativa experter tonar ned uppgifterna i tidningen och framhåller att försvarsdepartementet måste göra upp planer för alla möjliga situationer och att vissa terroristgrupper tros utveckla nya vapen. Små kärnvapenladdningar kan ha en avskräckande effekt, eftersom "skurkstater" och terrorister känner sig skyddade av att USA knappast kan tänkas sätta i de stora bomberna om många kiloton mot dem, säger den gruppen.

Jack Spencer, försvarsexpert vid Heritage-stiftelsen i Washington säger sig inte vara förvånad över rapporten. Tvärtom illustrerar den "en riktig metod för att utveckla en strategi för kärnvapen i tiden efter det kalla kriget", anser han.

TT-Reuters