Sköts ner och attackerades med frätande syra

Uppdaterad 2013-05-17 | Publicerad 2013-01-24

Livvakten attackerades i lekparken Mulle Meck.

Livvakten gjorde en gedigen bakgrundskontroll på sin flickväns ex-make innan han gick med på att träffa honom.

Trots det missade han exets våldsamma förflutna.

Inför ögonen på sin flickvän sköts han ner och fick frätande syra i ansiktet.

I dag startar rättegången i Solna tingsrätt.

Enligt åklagaren var det svartsjuka som drev den 35-årige bilhandlaren till att anlita en torped för att attackera sin ex-hustrus nya pojkvän – en livvakt i 40-årsåldern.

Nu står han åtalad för synnerligen grov misshandel alternativt anstiftan till samma brott. Samt en rad andra lagöverträdelser.

Hade hotat tidigare

Livvakten hade nyligen träffat kvinnan och blivit störtförälskad.

– Han var väldigt glad och sa att han kände att han hittat hem, uppger en anhörig i förhör.

Men flickvännens ex-make, en 35-årig bilhandlare, var ett orosmoln. Efter att deras relation tog slut utsatte han kvinnan och hennes familj för hot.

Och nu ville han träffa hennes nya pojkvän.

Missade att han gömt pistol

Livvakten, som utbildat sig i London och är anställd på ett svenskt säkerhetsföretag där han sedan flera år arbetat med personskydd, gjorde en ingående bakgrundkontroll på ex-maken.

Han upptäckte att ex-mannen endast dömts för olika ekonomiska brott och bedömde enligt en kollega därför att läget var lugnt. Han gick med på att möta honom.

– Han anade inte på minsta vis att något skulle hända, säger en anhörig till livvakten. Då hade han förberett sig på annat sätt med tanke på att detta är det enda han arbetar med.

Livvakten missade att bilhandlaren tidigare dömts till åtta månaders fängelse för grovt vapenbrott då han försökt gömma en skarpladdad pistol i ett buskage.

Kostade 350 000

Den 19 augusti förra året bestämde de möte i lekparken Mulle Meck i Solna. Både kvinnan, hennes barn och familj var med. Och livvakten gick dit utan farhågor.

Men inför mötet hade bilhandlaren haft kontakt med två tungt kriminellt belastade män med kopplingar till nätverket Black Cobra.

Och när bilhandlaren och livvakten hade skakat hand rusade en beväpnad man fram och sköt sönder hans knän och kastade frätande salpetersyra i ansiktet på honom.

Efter attacken slet den 35-åriga bilhandlaren med sig sin ex-fru och deras gemensamma barn in i sin bil. Han hotade dem och sa sedan enligt ex-frun:

- Det här kostade mig 350 000 kronor.

Livvakten fick så pass allvarliga skador att han vårdades på sjukhus i över en månad. Han fick djupa frätskador i hela ansiktet och riskerar att bli blind. Enligt läkare kommer han aldrig att bli helt återställd.

I dag börjar rättegången mot den 35-årige bilhandlaren i Solna tingsrätt.