SMHI utfärdar klass 2-varning för högt vatten

Publicerad 2013-04-20

Vårfloden har redan orsakat stora översvämningar i Gävleborg och Uppland.

Och nu blir det ännu värre.

SMHI har utfärdat klass 2-varningar för höga flöden – kulmen väntas i helgen.

Extremt snabb snösmältning i kombination med mer nederbörd har orsakat problem på flera håll i Uppland och Gävleborg.

Vägar står under vatten och villor har fått vatten i sina källare. Även centrala Uppsala har drabbats av översvämningar sedan Fyrisån breddat över.

Förseningar

– I Uppsala stad är det mycket som påverkas och stora ekonomiska värden som berörs, säger länsstyrelsens försvarsdirektör Johan von Knorring till UNT.

Översvämningarna drabbade också tågtrafiken mellan Stockholm och Uppsala med förseningar eftersom spåren låg under vatten i närheten av Knivsta.

– Vi har bara ett öppet spår och så kommer det att fortsätta det närmaste dygnet. Vissa tåg ställs in då alla inte får plats på ett spår. Tåg till Dalarna omdirigeras över Västerås, säger Ola Nilsson vid Trafikverkets presstjänst.

Vid resecentrum i Skutskär har vattennivån stigit med fyra meter i den enda gångtunneln. Något som innebär att resenärarena tvingats hoppa ner på spåren för att kunna ta sig vidare. På plats finns personal som hjälper resenärerna.

Krismöte i går

Ett krismöte med Trafikverket, Älvkarleby kommun och räddningstjänsten hölls i går med anledning av situationen i Skutskär.

Och nu väntas det bli värre, med kulmen i helgen eller början på veckan.

SMHI har utfärdat klass 2-varningar i Gävleborg för mycket höga flöden som väntas utgöra fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Längre söderut längs kusten är klass 1-varningar utfärdade för det kommande dygnet.