Hon lekte – då small bomben

Uppdaterad 2011-08-13 | Publicerad 2011-08-12

4-åriga flickan fick händerna söndersprängda i dagisets sandlåda

OPERERAD I NATT Något exploderade i flickans händer när hon lekte i sandlådan. Sent i natt uppgav läkarna att barnets tillstånd var stabilt och att det fanns hopp om att rädda hennes händer.

En 4-årig flicka lekte i dagisets sandlåda när något plötsligt exploderade.

I natt kämpade läkare i timmar för att rädda flickans händer. Och på fredagsmorgonen kom det glädjande beskedet:

– Operationerna verkar ha gått bra, hon kan nog bli helt återställd, säger Ville Paloheimo, förundersökningsledare vid Stockholmspolisen.

Igor och Natalia Karatchenias son Marsel, 3, såg när bomben exploderade i flickans händer. ”Det känns inte säkert på dagis”, säger Natalia.

Explosionen på dagiset inträffade dagen efter att två män i 30-årsåldern anhållits för att ha kört runt i området och kastat knallskott. Polisen utreder nu om de kan ha någon koppling till händelsen på förskolan.

– Vi utreder om det finns något samband. Vi kommer att höra dem om det här men det verkar inte som att det är samma typ av sprängmedel som använts, säger Paloheimo.

Exploderade i hennes händer

Fyraåringen som i går skadades allvarligt var ute och lekte på förskolan Solbacken, i Sköndal söder om Stockholm. Plötsligt exploderade något i flickans händer. På fredagsförmiddagen berättar Paloheimo att det varit någon form av smällare som detonerat.

– Den låg i ett förråd som ligger i anslutning till sandlådan och den har detonerats av någon form av draganordning. Det är någon form av snöre som flickan dragit i och som gjort att den smällt, säger han.

Lyckad operation

Flickan skadades allvarligt och det var till en början inte säkert att hennes händer skulle bli helt återställda.

– Det krävs en väldigt lång operation, läkarna säger att det rör sig om minst tolv timmar, innan man vet hur det gått, sa Catharina Nordin, stationsbefäl vid polisen söderort på torsdagskvällen.

Sent i natt var operationen färdig. Läkarna hade lyckats rädda flickans händer. 

– Hon kan nog bli helt återställd, säger Paloheimo.

Barn blev vittne

Natalia och Igor Karatchenias son Marsel, 3, såg hur bomben exploderade i flickans händer sedan hon tagit upp något från marken.

– Han berättade att hon tog upp något från marken, att det small och kom rök, säger mamma Natalia Karatchenia.

Hon fortsätter:

– Jag har tänkt på henne hela dagen. Jag förstår det inte. Det är svårt att förstå att man kan göra så här där det finns små barn.

Har gjort beslag

Polisen hade i går bombtekniker och hundar på plats i jakten på mer sprängämnen och en förklaring till vad som kan ha exploderat.

– Personalen har även grävt ur sandlådan. Men det finns ingenting som tyder på att det finns mer där nu och inte heller verkar det som att det här har varit riktat mot barnen på något sätt, säger Paloheimo.

Nu fortsätter polisen den tekniska undersökningen för att få klarhet i vad som exploderat.

– Vi försöker nu utreda vad det är som har smällt. Vi har förhört de vittnen som befunnit sig i närheten och nu är det framförallt det tekniska vi lutar utredningen åt. Allt pekar på att det är någon form av smällare men vi utreder vilken typ av sprängmedel som använts, säger Paloheimo.

Håller stängt i dag

Paret Karatchenia är osäkra på om de vill skicka sonen till förskolan nästa vecka.

– Det känns inte säkert på dagis, säger Natalia.

– Jag är rädd, jag vet inte vad vi ska göra, säger Igor.

Förskolan Solbacken håller i dag stängt.

– Vi vet inte hur det kunde hända, säger Birgitta Eriksson, förskolechef.