Minst hundra döda i Hama-massaker

Uppdaterad 2011-08-06 | Publicerad 2011-08-05

De som flyr skjuts ner med maskingevär

Belägringen av syriska Hama närmar sig sitt sjunde dygn och maten håller på att ta slut.

På stadens gator pågår ett blodbad.

Rapporter talar om massavrättningar.

– Tusentals som har försökt fly från Hama beskjuts med maskingevär, säger Ausama Monajed, en ledande syrisk dissident.

Bilder från syrisk statskontrollerad tv visar förstörda hus och tomma gator, täckta av spillror. De boende håller sig inomhus av rädsla för krypskyttar medan bomberna fortsätter att falla över husen, enligt uppgifter från boende till AP.

Det var i söndags – bara en dag före inledningen av muslimernas heliga fastemånad Ramadan – som den syriska regimens trupper inledde sitt anfall mot Hama i norra Syrien.

I snart sju dagar har säkerhetsstyrkornas tanks och krypskyttar beskjutit stadens invånare och hindrat dem som försöker fly.

Massavrättningar

Attacken mot staden, som är hjärtat i ett fem månader långt uppror mot president Bashar al-Assad - är ett av regeringens hittills mest våldsamma försök att slå ner regimmotståndet.

Den statliga tv-kanalan Sana säger att den syriska armén återställer "säkerheten och stabiliteten" efter att Hama "tagits över av terrorister", enligt nyhetsbyrån AP. Aktivister talar om en massaker på oskyldiga.

Boende som trots beskjutning lyckats fly staden vittnar om massavrättningar, berättar Ausama Monajed, en ledande syrisk dissident, för Aftonbladet.

– Omkring ett hundratal har blivit avrättade med nackskott i ett flertal bostadsområden. Det ligger döda kroppar överallt och de skadade kan inte få hjälp eftersom krypskyttar skjuter alla, inklusive doktorer, på plats.

Minst 100 döda

På lördagsmorgonen uppgav BBC att antalet döda uppskattas till minst 400 av läkare och människor som lyckats fly undan striderna.

Dödstalen är svåra att bekräfta eftersom det är svårt att få kontakt med både boende och sjukhus. Internet- och telefonförbindelser med staden har sedan flera dagar tillbaka legat nere.

Maten i staden håller också på att ta slut bekräftar boende till nyhetsbyrån AP. Vattnet stängdes av när elledningarna klipptes av för tre dagar sedan och bristen på el gör att kylarna inte längre fungerar och den mat som finns kvar ruttnar.

– De boende kan inte hålla ut så mycket längre. Dussintals dör varje dag. Men regimen kan inte hålla kvar alla sina trupper i Hama och kommer att tvingas flytta dem till en annan stad snart, säger Ausama Monajed.

I Damaskus, Homs, Daraaprovinsen och ännu fler städer dödades minst tio demonstranter när tiotusentals personer intog gatorna i protest mot regimen, skriver AP.

Videoklipp från vad som sägs vara Damaskus visade människor som bar på plakat med orden "Hama, vi är med dig in i döden", och "Försvinn Bashar", enligt brittiska BBC.

Londonbaserade Rami Abdul-Rahman som bevakar mänskliga rättigheter i Syrien berättar att en fjärdedel av befolkningen i Hama har flytt, uppger TT.

"Vi är rädda"

I Sverige väntar Ahmed, som vill vara anonym, fortfarande på nyheter från sina föräldrar och syskon i den belägrade staden. De sista telefonsamtalet med brodern i Hama var på måndagskvällen.

– Vi är väldigt rädda. Jag sitter med min lilla dotter i famnen och vi lyssnar på bomberna som faller omkring oss. Hon gräver in ansiktet i mitt bröst, berättade brodern.

På bara två dagar hade militären hunnit arrestera omkring 3 000 personer, uppskattade Ahmeds familj.

Våldsamma attacker är inget nytt för Hama, i norra Syrien, som överlevt både korståg och romerska arméer. Men Assadfamiljens tunga artilleri är svårare att stå emot.

1982 sände president al-Assads far, Hafez al-Assad, in militärtrupper i Hama för att kväsa ett uppror lett av syriska medlemmar av det konservativa muslimska brödraskapet. Hama stängdes av och mellan 10 000 och 25 000 personer dödades i intensiva bombattacker.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln