Gravid kvinna livshotande lungsjuk

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-28

Ännu en patient, en kvinna under 30 år, vårdas med konstgjord lunga (Ecmo) på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Kvinnan, som är gravid, är smittad med svininfluensan, enligt ett provsvar som kom strax före lunch.

Kvinnan, som är hemmahörande i Uppsala län, är gravid och hennes tillstånd är livshotande.

Sedan tidigare vårdas tre unga svenskar med Ecmo-behandling vid sjukhuset sedan svininfluensan A/H1N1 har fått deras lungfunktion att kollapsa. Ytterligare en patient vårdas på ett sjukhus i Århus i Danmark eftersom Karolinska hade platsbrist när han kom in. De senaste dagarna har sjukhuset utökat antalet Ecmo-platser och planerar att trappa upp ytterligare i takt med att smittspridningen börjar ta fart.

Riskgrupp

Gravida kvinnor tillhör en av de medicinska riskgrupper som Socialstyrelsen rekommenderar ska stå först i kön till vaccin mot svininfluensan. Gravida löper en förhöjd risk att drabbas av allvarliga komplikationer av smittan. Detta beror, enkelt uttryckt, på två saker, säger Mia Brytting, chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet:

– De har ett immunförsvar som i vissa delar är lätt nedsatt för att inte kroppen ska stöta ut fostret. Och längre fram i graviditeten får lungorna mindre plats i bröstkorgen än normalt. Man klarar inte samma påfrestningar från virus som angriper luftvägarna, säger Mia Brytting.

Svårbedömt läge

Smittspridningen har inte kommit igång i Sverige på allvar men läget är svårbedömt, enligt Smittskyddsinstitutets senaste influensarapport som avser förra veckan.

Å ena sidan har antalet personer som söker vård med misstänkt smitta minskat något sedan föregående vecka, men å andra sidan har andelen A/H1N1-positiva provsvar från dessa patienter ökat, och flera fall av allvarlig sjukdom har rapporterats.

"Det förefaller alltså som om influensaaktiviteten i Sverige ökat något, men vi verkar ännu inte ha nått den fas då kurvorna stiger brant uppåt", skriver institutet.

Till och med den 23 augusti har Sverige haft drygt 750 bekräftade fall av svininfluensa. Flest influensafall i relation till befolkningsmängden rapporteras från Stockholm, Kronoberg, Skåne och Uppsala.

TT

Följ ämnen i artikeln