Storayatollans begravning – ett slag mot regimen

Detta var en demonstration diktatorn inte gärna kunde förbjuda

Det här var en demonstration den iranska regimen inte gärna kunde förbjuda.

För det var precis vad begravningen av storayatollan Ali Hossein Montazeri blev.

Ett gyllene tillfälle för oppositionen att visa sitt missnöje med diktaturen.

Regimkritiker reste i tiotusental till den heliga staden Qom för att följa Montazeri till den sista vilan. Men många kom lika mycket för att protestera mot manipulationen av valresultatet vid presidentvalet i somras.

Därför kallade regimen in extra kravallpoliser och förbjöd utländska medier att rapportera från begravningen. Uppgifter om vad som händer är därför knapphändiga. Oppositionens nätsajter hävdar att bråk uppstått mellan regimtrogna och oppositionella.

Skanderade slagord

Enligt ögonvittnet ska folkmassan ha skanderat slagord som "Död åt diktatorn".

Ändå kan regimen inte gärna förbjuda människor att hedra en av den iranska revolutionens arkitekter.

För även om Montazeri vid sin död föraktades av regimen var han en av dem som ihop med ledaren Khomeini låg bakom den islamska revolutionen 1979 som förde prästerna till makten.

Montazeri var Khomeinis givne efterträdare. Men före Khomeinis död skar det sig mellan de två. Montazeri ville att det islamska styret skulle utvecklas i demokratisk riktning och respektera mänskliga rättigheter.

En övertygelse som han arbetade för fram till sin död. I somras var han en av dem som hårdast kritiserade regimen för det valfusk som stoppade oppositionens man Hossein Mousavi från att ta över makten.

Oppositionen bidar sin tid

Även som död fortsätter Montazeri att vara en viktig faktor i maktkampen mellan diktaturen och oppositionen.

Sedan regimen med blodig brutalitet slog ner protesterna mot valfusket i somras har oppositionen bidat sin tid. Man har utnyttjat officiella högtider för att skrika ut sitt missnöje på gatorna. Firandet av 30-årsdagen av ockupationens av den amerikanska ambassaden i Teheran var en sånan.

Regimen har slagit till hårt varje gång.

I tysthet har Irans ledare Ali Khamenei och presidenten Mahmoud Ahmadinejad låtit åtala en rad av de tongivande personerna bakom sommarens protester. Några har dömts till döden. Andra till långa fängelsestraff. Några har avlidit av tortyr och bristande medicinsk vård i fängelset.

Få medier i väst har rapporterat om domarna eftersom det inte är lätt att få bekräftat att rättegångar verkligen ägt rum.

Begränsar internet

Den iranska regimen fortsätter också att begränsa användningen av internet inom landet och ger inga visum till utländska journalister. Allt för att i största möjliga mån kontrollera vilken information som kommer ut.

Den ojämna maktkampen mellan regimen och folket indikerar en ändring av maktbalansen i Iran. De iranska elitstyrkorna Republikanska gardet har fått mer och mer att säga till om. Det finns de som i dag anser Iran vara mer en militärdiktatur än en prästdiktatur.

Om en vecka får oppositionen chans att åter visa sig på gatorna. Då har det gått sju dagar sedan begravningen av Montazeri. En viktig ritual i shiaislam.