Det här kan bli Reinfeldts år

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-05

Rekordbra opinionssiffror
Huvudroll i klimatfrågan
Samarbete med Obama

FIRAR TILLSAMMANS? I dag ska Reinfeldt, 43, och Obama, 47, träffas för första gången. Kanske försöker de ses igen den 4 augusti – då båda fyller år.

I dag möts Fredrik Reinfeldt och Barack Obama för första gången.

De har fler likheter än den gemensamma födelsedagen.

De är makthavare i medvind.

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.

Man ska inte dra för stora växlar på en opinionsmätning gjord under en enda vecka. Men för närvarande tycks Fredrik Reinfeldt ligga i vinnarhålet.

Enligt Demoskop ökar moderaterna mer – 9,0 – än socialdemokraterna tappar, 8,6 procentenheter. För första gången sedan hösten 2006 är Alliansen större än oppositionen.

Så lik Obama är han

I dag träffar Reinfeldt dessutom världens mäktigaste man och kan lägga grunden till något som kan bli ett partnerskap för en grönare värld.

Hur underligt det än kan verka är det mer som förenar än som skiljer statsminister Fredrik Reinfeldt (M) från USA:s president Barack Obama.

De är båda ganska nya på sina poster.

De har, åtminstone tillfälligt, golvat de inrikespolitiska motståndarna.

De är nästan jämngamla, 43 och 47.

De talar eftertänksamt och verkar sällan nervösa.

Men framför allt delar de övertygelsen om att världen måste växla in på ett nytt spår.

Det är vid det årliga mötet mellan EU och USA som Reinfeldt och Obama möts för första gången. I ett kongresscentrum i Prag ska EU:s 27 länder diskutera den ekonomiska krisen, klimatet och världens oroshärdar.

De borde bli klimat-parhästar

Reinfeldt har tilldelats en huvudroll i klimatdiskussionen. Han inledningstalar på den punkten av dagordningen – och Obama sammanfattar. De har också en gemensam presskonferens.

Det kan faktiskt vara viktigt för världen att Obama och Reinfeldt finner varandra i klimatfrågan, att de blir parhästar. Världens länder ligger i startblocken för de sista, viktiga diskussionerna om ett nytt klimatavtal. Det ska ersätta Kyotoavtalet som upphör 2012.

Reinfeldt, som blivit en riktig miljö­mupp, spelar en huvudroll i förhandlingarna som avslutas vid ett möte i Köpenhamn i december. Som ordförande i EU under andra halvåret i år är han en storspelare i världspolitiken. Han representerar 27 högt utvecklade länder med en halv miljard invånare som, i relation till andra, kommit långt i miljötänkandet.

Som ledare för världens största ekonomi spelar Obama en ännu viktigare roll. Utan USA och Kina är ett klimatavtal värdelöst.

Nu ska USA bli ledande

USA, under George Bush, skrev aldrig under Kyotoavtalet. Obama däremot vill att USA ska bli ledande på att bekämpa klimatförändringarna.

Men hittills har det varit mest snack och lite verkstad. I dag hoppas man att Obama ska bekänna färg. Hur mycket är han beredd att satsa?

Lovande är att han bjudit in 16 viktiga länder, och EU, till ett klimatmöte i Washington i slutet av april. Där är det oklart om Reinfeldt kommer att delta.

Däremot träffas Obama och Reinfeldt igen i juli på Sardinien för att fortsätta lägga ut rälsen för det nya världsomspännande avtal som ska minska de farliga utsläppen av växthusgaser.