Blir Donald Trump och Angela Merkel fiender?

USA:s blivande president Donald Trump.

Är den vänskapliga relationen mellan USA och Tyskland i fara?

Redan innan han tillträtt attackerar Donald Trump den tyske förbundskanslern Angela Merkel.

Ännu ett tecken på att vi med Trump vid rodret kan få en helt ny världsordning.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Barack Obama och Angela Merkel har haft en sällsynt god relation. De har varit på samma våglängd och har bildat en mäktig och viktig axel i världspolitiken.

Angela Merkel har varit väldigt försiktig med att kritisera valet av Donald Trump, annat än i förtäckta ordalag. En försiktighet som inte delas av den tillträdande presidenten.

I en gemensam intervju med den tyska tidningen Bild och brittiska Times anklagar han Merkel för att ha gjort ett "gigantiskt misstag" när hon öppnade dörrarna för den stora flyktingvågen från Mellanöstern under förra året.

Han hävdar också att EU i praktiken är ett "verktyg för Tyskland".

I intervjun beskrev Trump sin inställning till Merkel (och Putin) så här:

– Till en början kommer jag att lita på båda men vi får se hur länge det varar. Kanske inte länge alls.

Oroväckande

Ett minst sagt märkligt uttalande när det handlar om en av USA:s främsta allierade.

Det normala är att en nytillträdd president sänder ut vänskapliga signaler om samarbete. Trump är ingen normal president. Han verkar snarare vilja markera att Merkel visserligen är en viktig ledare men att han inte tänker ge henne eller Tyskland något särskilt välvillig behandling.

Det är USA:s intressen som i alla lägen kommer att sättas i främsta rummet.

Signalen är oroväckande eftersom det under de senaste åtta åren är Tyskland och USA som tillsammans försökt hålla ihop västvärlden och försvara den liberala demokratin. Merkel och Obama agerade i stort i samförstånd när man som svar på annekteringen av Krim och invasionen av östra Ukraina införde sanktioner mot Ryssland.

Om en liknande kris skulle inträffa i dag är det inte troligt att USA och Tyskland/Europa skulle kunna samla sig till ett gemensamt svar.

Kollisionskurs

Ett scenario där USA och Tyskland hamnar på kollisionskurs med varandra innebär en instabilare värld som framförallt gynnar Rysslands president Vladimir Putin och andra som vill putta omkull den nuvarande världsordningen.

Trump drar sig inte för att försöka undergräva EU, det som Tyskland och övriga Europa ser som kontinentens stora fredsprojekt. I intervjun hyllar han britternas beslut att lämna unionen och utlovar ett snabbt och bra handelsavtal med USA.

Han luftar åsikten att fler länder kommer att lämna EU och ger indirekt Merkel skulden genom att påstå att flyktingvågen är främsta orsaken till att britterna röstade för att lämna EU. Han rentav uppmuntrar länder att lämna unionen.

Exakt vad det är Trump vill åstadkomma inom utrikespolitiken är svårt att veta. Har han en övergripande plan eller bara en rad lösryckta uppfattningar?

Långt ifrån glasklart

Hittills har vi bara hört vad han säger vilket varit långtifrån glasklart. Snart får vi se hur han agerar i praktiken. Det är inte säkert att det blir samma sak.

Bland Trumps vallöften finns att säga upp kärnenergiavtalet med Iran, att säga upp eller omförhandla ett antal frihandelsavtal, att dra sig ur klimatöverenskommelsen från Paris och att omforma Natos roll.

Skulle han verkligen genomföra detta så står vi inför en ny världsordning.

Kanske får vi vänja oss vid helt nya allianser. En värld där Trump är bättre kompis med Vladimir Putin än med Angela Merkel.

Men Trump sänder ut väldigt dubbla signaler. Han vill på en och samma gång återupprätta USA:s roll som världens enda supermakt och samtidigt isolera sig från omvärlden. Det säger sig självt att det är två delvis helt motsatta mål som blir närmast omöjliga att förena.