Australier ska betala obligatorisk karantän

Emma Gyllestad/TT

Publicerad 2020-07-12

Alla som reser från utlandet till delstaten New South Wales i Australien måste framöver själva betala en del av kostnaderna för den två veckor långa, obligatoriska hotellkarantänen. Arkivbild.

Från och med nästa helg måste alla som reser från utlandet till delstaten New South Wales i Australien själva delbekosta den obligatoriska hotellisoleringen på två veckor, rapporterar Sydney Morning Herald.

Endast medborgare eller personer med permanent uppehållstillstånd tillåts inresa i Australien. Sedan pandemins början har över 357 000 personer återvänt och tidigare i veckan satte myndigheterna ett tak på hur många som får komma in i landet varje vecka.

De som från och med nästa lördag ankommer Sydney i New South Wales kommer att få en räkning på 3 000 australiska dollar efter hotellkarantänen, motsvarande omkring 20 000 kronor. Par och familjer får viss rabatt.

– Australiska invånare har haft gott om tid på sig att återvända hem, och vi tycker att det inte är mer än rätt att de betalar en del av omkostnaderna för sina hotellvistelser, säger New South Wales premiärminister Gladys Berejiklian till tidningen.

Liknande avgifter väntas införas i andra delar av Australien och delstaten Queensland tar redan betalt för hotellkarantänen.