Iran och USA tvistar om drönare

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT
Irans vice utrikesminister Seyed Abbas Araghchi. Arkivbild.

Iran förnekar USA:s president Donald Trumps påstående att amerikansk militär skjutit ned en iransk drönare i Hormuzsundet. En video påstås bevisa att händelsen inte inträffat.

"Vi har inte förlorat någon drönare, varken i Hormuzsundet eller någon annanstans. Jag misstänker att (det amerikanska stridsfartyget) USS Boxer har skjutit ned sin egen drönare av misstag!", skriver vice utrikesminister Seyed Abbas Araghchi på Twitter.

Tidigare har utrikesminister Mohammad Javad Zarif sagt att Iran inte förlorat någon drönare.

På fredagen visade den statliga tv-kanalen Press tv en video från revolutionsgardet, en del av Irans försvarsmakt. Videon, där en drönare filmar örlogsfartyg, sägs visa att farkosten fortsätter att filma efter det att Trump hävdat att den skjutits ned.

Trump vidhåller

Trump sade i torsdags att en iransk drönare skjutits ned eftersom den flugit i närheten av det amerikanska fartyget. Även försvarshögkvarteret Pentagon uppgav att en drönare skjutits ned, även om dess ursprung då inte presenterades.

På fredagen vidhöll Trump vad han tidigare sagt. Han fick stöd av nationelle säkerhetsrådgivaren John Bolton, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Det råder inga tvivel om det, nej... Vi sköt ned den, sade Trump.

– Det var utan tvivel en iransk drönare, tillade Bolton.

Ökade spänningar

Spänningarna mellan Iran och USA har ökat kraftigt sedan Trump beslutade att lämna det internationella kärnenergiavtalet med Iran i fjol och därefter införde omfattande sanktioner mot landet.

Washington har skickat amerikanska styrkor till regionen efter påstådda hot mot amerikanska intressen. USA anklagar också Teheran för att ligga bakom attacker mot utländska fartyg utanför Förenade arabemiraten.

I slutet av juni sköt det iranska revolutionsgardet ned en amerikansk drönare i området. Enligt Washington befann den sig på internationellt vatten, medan Teheran hävdade att den befann sig i iranskt luftrum. En amerikansk militärattack som svar på nedskjutningen stoppades i sista stund av Trump.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN