Lindas ilska efter coronamejlet: Så jäkla dåligt skött

Fick skräckbesked från mammans äldreboende

Publicerad 2020-03-21

Ett mejl gick ut till de anhöriga på äldreboendet Berga i Solna om att två äldre smittats av corona. En av dem hade avlidit.

Efter att ha ringt runt fick Linda, 59, veta att fallen inträffat på samma avdelning som hennes 100-åriga mamma ligger på.

– Det är så uruselt och nonchalant gjort. Vi vet ingenting om någonting, säger hon.

Linda, 59, och hennes man slog sig ner i soffan framför tv:n på fredagskvällen när hon upptäckte att hon har fått ett mejl från sin mammas äldreboende.

”Jag måste tyvärr meddela att även vi på Berga nu nåtts av Corona/covid-19. Vi fick i dag besked att på en våning har vi två positiva fall av Corona. En boende har åkt till sjukhus samt en har nu avlidit. De övriga boende visar inga symtom. Solna stad och Familjeläkarna är informerade och följer utvecklingen i Solna stad”, skriver Angela Plambeck verksamhetschef för boendet.

Berga i Solna har 96 lägenheter på tolv plan med små avdelningar om åtta boende. Lindas mamma som är 100 år bor på en avdelning för demenssjuka tillsammans med sju andra.

– Min första tanke var att det säkert inte var på min mammas avdelning eftersom det är ett så stort boende men sedan blev jag lite orolig ändå och ringde dit.

Linda, 59, är inte nöjd med hur äldreboendets ledning sköt hanteringen.

”Sa att jag inte behövde oroa mig”

En undersköterska bekräftade Lindas farhågor. De smittade bodde på hennes mammas avdelning.

– Hon försökte lugna mig och sa att jag inte behövde oroa mig nu eftersom smittan var borta eftersom en var död och den andra låg på sjukhuset. Och mamma mådde ju bra. Nu ja, tänkte jag, men smittan är ju inte borta för att de smittade inte är kvar?

Linda ringde i stället sjuksköterskan på sin mammas boende. Hon berättar att sköterskan lät chockad och var väldigt orolig.

– Jag tycker synd om den sjuksköterskan som har lämnats vind för våg och måste ta alla dessa samtal från oroliga anhöriga. Hon lät som om hon var helt nerringd och visste inte alls vad hon skulle svara eftersom hon förmodligen inte vet mer än vi.

Kritisk till ledningens hanterande

Linda säger att hon har förståelse för att smitta kan komma in på äldreboende men hon är starkt kritisk till hur ledningen har skött det.

– Hur kan de tycka att det är lämpligt att skicka iväg ett sådant mejl en fredagskväll när de vet att vi inte kan komma i kontakt med dem förrän på måndag? Och utan någon som helst information om någonting? Det är så jäkla dåligt skött att de inte ens kan ringa de sex personernas anhöriga.

Lindas mamma är en pigg 100-åring trots sin demens. Samtidigt förstår hon att hennes mamma inte har så långt kvar, smittad eller ej.

– Men att hon ska riskera att dö på det här sättet. Jag hade åtminstone velat att höra att ledningen har en konkret handlingsplan och att de vidtar alla rekommendationer och åtgärder.

Linda är noga med att påtala att hon inte vill att folk ska tycka synd om henne.

– Men jag tycker att det här är så otroligt oprofessionellt skött och ingen annan ska behöva vara med om att få ett sådant besked på det här sättet.

Aftonbladet varit i kontakt med Angela Plambeck, verksamhetschef för A&O Berga, som inte vill kommentera kritiken.

PODD Corona - därför skiljer sig ländernas agerande

I dagens Aftonbladet Daily reder vi ut huruvida länder agerar olika - och i så fall varför. Gäst är Emma Frans.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln