Fel att dra in vårdbolaget Humanas tillstånd

Publicerad 2023-06-21

Det var fel av Ivo att dra in Humana assistans tillstånd att bedriva vård, enligt Förvaltningsrättens dom.

Nu får företaget fortsätta bedriva vård precis som innan – det märktes på börsen omedelbart.

Aktien rusade med över 70 procent efter beskedet.

I vintras visade Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, på fler avvikelser hos vårdbolaget Humana Assistans AB, som bedriver vård inom personlig assistans, ledsagarservice, avlösarservice och hemtjänst. Totalt har företaget 11 000 anställda i Sverige.

Ivo beslutade då att återkalla deras tillstånd, enligt LSS och socialtjänstlagen. De menade att Humana och deras företrädare inte uppfyller kravet på lämplighet.

Humana hade bland annat flera beslut om återkrav på utbetalad assistansersättning från Försäkringskassa på totalt ungefär 100 miljoner kronor.

Humana överklagade

Ivo:s beslut innebar att verksamheten skulle avvecklas omedelbart. Men när de överklagade beslutet fick de tillstånd av Förvaltningsrätten att bedriva vård fram tills domen.

Förvaltningsrätten har granskat alla avvikelser, men har konstaterat att bristerna ligger för långt tillbaka i tiden. Ivo:s beslut rivs där med upp och Humana får fortsätta sin verksamhet.

”Det är en lättnad för våra fantastiska medarbetare och alla våra kunder. Nu ska vi fortsätta med vårt systematiska kvalitetsarbete för att kunna erbjuda bästa möjliga omsorg för våra assistansberättigade", säger Johanna Rastad, vd och koncernchef på Humana till TT.

Bolagets aktie lyfte med över 70 procent kort efter beskedet. Strax efter klockan 14 var aktien på plus 50 procent.

Domen kan överklagas fram till och med den 12 juli.

Följ ämnen i artikeln