Tvåsiffriga plusgrader – vår väntas i veckan

Publicerad 2024-02-19

Våren kan i princip vara här.

Oavsett väntas tvåsiffriga plusgrader på flera håll.

– Nu börjar solen göra lite skillnad, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på Klart.

Det är en svajig vädervecka vi klivit in i. Nederbördsområdena väntas staplas på varandra och blåst är också att vänta emellanåt.

– Det blir lågtryck som avlöser varandra om vartannat. I dag har vi en del i södra sverige. Det blir också en hel del regn i Götaland och Svealand, säger Klarts meteorolog Lasse Rydqvist.

Detta gör att den lilla snö som kan finnas kvar kommer att försvinna i stora delar av landet. För om det är något som prognosen säger säkert är att det blir plusgrader från Skåne i syd till Norrbotten i norr, enligt Rydkvist.

– På onsdag blir det nära tvåsiffriga plusgrader i Skåne och på Västkusten.

Vårvärmen blir dock kortvarig.

– Sen kommer det regn igen. Det blir ganska blåsigt, men i samband med det letar sig nederbörden vidare norrut på fredagen.

Solen tillbaka i helgen

När nederbördsområdet dragit förbi väntas solen värma igen. Då kan de tvåsiffriga plusgraderna även bli ett faktum i Smålandstrakterna.

Även längre norrut blir det flera plusgrader.

– I norra Norrland, i Norrbottens län, blir det upp till åtta grader varmare än normalt i helgen.

Förklaringen är att solen, som gör det ljusare för varje dag, börjar göra skillnad nu, enligt Rydqvist.

– Så fort den tittar den fram börjar den märkas av.

Snödroppar är ett tidigt vårtecken.

Meteorologisk vår trolig i veckan

Från den 15 februari kan den meteorologiska våren uppmättas i Sverige. Förutom datumet krävs det att plusgrader uppmäts under sju dygn i rad.

I Skåne, Blekinge och Halland har det varit plusgrader sedan i torsdags och därför kan en officiell meteorologisk vår infalla sig på torsdag, den 22 februari som tidigast

– Det kan vara vår redan nu. Med temperaturerna som prognosen visar nu så ser det ut som ut som det blir vår på torsdag.

Här väntas våren komma först i år.