Jackie Arklöv får inte tidsbestämt straff

Publicerad 2024-01-17

Polismördaren Jackie Arklöv blir kvar i fängelset.

Han vill bli frisläppt och fick ja från tingsrätten.

Men hovrätten säger nu nej – han kan fortfarande vara för farlig.

Polismördaren Jackie Arklöv får inte tidsbestämt straff. Han dömdes år 2000 för två mord, mordförsök och tre grova rån, bland annat för att ha mördat två poliser i Malexander.

Arklöv har velat att hans livstidsstraff ska bli tidsbestämt. Han har tidigare fått ja i tingsrätten som beslutade att han skulle få tidsbestämt straff till 41 år. Med tanke på att en fånge enligt huvudregel kan få villkorlig frigivning när man suttit av två tredjedelar av sitt straff så skulle Arklöv har blivit fri 2026.

Men hovrätten säger nu nej eftersom det inte går att utesluta att han begår nya brott och att det finns en konkret risk att han återfaller i allvarlig brottslighet.

”Vid denna bedömning fäster hovrätten större vikt än tingsrätten vid att Socialstyrelsen i ett yttrande ställt sig tveksam till – och alltså inte anslutit sig till – Rättsmedicinalverkets bedömning att återfallsrisken skulle vara låg”, skriver Göta Hovrätt i ett pressmeddelande.

– I mål om omvandling av livstidsstraff ska flera aspekter beaktas. Risken för återfall i brottslighet av allvarligt slag – och därmed samhällsskyddet – kommer dock i den absoluta förgrunden. Eftersom utredningen i det här målet inte är tillräckligt robust för att medge slutsatsen att återfallsrisken är låg, kan omvandling inte ske. Ansökningen ska därför avslås, säger hovrättsrådet Patrik Örnsved, i ett pressmeddelande.

Följ ämnen i artikeln