Källor: ”Supandet i Kreml har ökat kraftigt under kriget”

Publicerad 2023-06-14

Putin är en måttlig alkoholkonsument och gillar inte fyllkajor. Under kriget har supandet i Kreml ökat, enligt källor.

Alkoholkonsumtionen bland Putins närmaste medarbetare har ökat kraftigt sedan invasionen av Ukraina.

Före kriget började få anställda i Kreml dagen med ett glas vodka.

Nu gör många fler det – en del inleder till och med dagen med en flaska vodka, enligt uppgifter till den exilryska tidningen Verstka.

Tidnigen Verstka har pratat med källor som känner till den ryska presidentadministrationens, den ryska regeringens och de regionala eliternas dryckesvanor.

Tidigare serverades högst en flaska vin eller vodka per person på officiella statsbanketter. Sedan invasionen i Ukraina inleddes har normen ökat, och nu serveras 1,5-2 flaskor vin eller vodka per person på banketterna, enligt källorna.

Bland Kremls anställda uppges alkoholintaget på morgnarna ha ökat:

– Det var inte alla inom presidentadministrationen som började dagen med ett glas vodka tidigare. Nu känner jag till många fler som gör det, och hos en del har glaset blivit en flaska, säger en källa.

Det går många rykten om Dmitrij Medvedevs höga alkoholkonsumtion. Enligt två källor är han ofta berusad när han skriver inlägg på meddelandtjänsten Telegram.

”Medvedev ofta full”

Verstka skriver att flera regionala guvernörer kraftigt ökat sitt alkoholintag sedan krigsstarten, förmodligen på grund av ökad stress. Dessutom uppger tidningen att det går många rykten om den förre presidenten Dmitrij Medvedevs höga alkoholintag.

Flera av Verstkas källor uppger att ryktena stämmer. Två av källorna påstår att Medvedev ofta är berusad när han skriver svavelosande inlägg på meddelandtjänsten Telegram om ”Västvärldens illdåd”. Medvedev är numera inflytelserik vice ordförande i ryska säkerhetsrådet.

Putin gillar inte fyllkajor

Trots Västvärldens sanktioner mot många ryska politiker serveras fortfarande dyra alkoholsorter vid ryska banketter, till exempel cognacen Louis XIII – som kostar över 30 000 kronor för en 70 centiliters flaska – och vinet Chateau Margaux för tusentals kronor flaskan, uppger Danil Novikov vid Aleksej Navalnyjs antikorruptionsfond FBK för Verstka.

Själv dricker Rysslands president Vladimir Putin knappt någon alkohol alls:

– Han är mycket negativt inställd till fyllkajor och folk som är dragna redan på morgonen, säger en källa nära Kreml till tidningen Verstka.