Uppgift: Skarpladdad handgranat förstörd vid Israels ambassad

Israels ambassadör: Kommer inte skrämmas av terror

Publicerad 2024-01-31

Ett misstänkt farligt föremål har hittats utanför Israels ambassad.

Enligt Aftonbladets uppgifter är det en skarp handgranat som kastats in över ambassadens staket.

Vid 15-tiden förstörde nationella bombskyddet föremålet.

Samtalet kom till polisen vid 13.10 efter att personal på ambassaden gjort upptäckten av föremålet.

Enligt uppgifter till Aftonbladet var det en handgranat som kastats in över ambassadens staket. Den bedömdes vara skarpladdad.

– Man har spärrat av ett stort område runt det här objektet, på 100 meter. Det är en insats som är i ett väldigt tidigt skede, sa Rebecca Landberg, presstalesperson vid polisen.

Nationella bombskyddet kallades till platsen och förstörde föremålet vid 15-tiden, bekräftar polisen. Aftonbladets fotograf på plats hörde vid tidpunkten en smäll från platsen.

Ambassadören: Kommer inte skrämmas

I samband med detta kommenterade Israels ambassadör i Sverige, Ziv Nevo Kulman, insatsen på X:

”I dag utsattes vi för ett attackförsök mot Israels ambassad i Stockholm och dess anställda. Vi tackar de svenska myndigheterna för deras snabba agerande. Vi kommer inte att skrämmas av terror.”

Ambassadpersonalen har inte behövt evakueras, enligt Rebecca Landberg.

Ziv Nevo Kulman, Israels ambassadör

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska den skarpladdade handgranaten ha kastats in innanför ambassadens staket och hamnat en meter från fasaden.

– Hur föremålet har kommit dit kan vi inte säga något om, säger Rebecca Landberg.

Enligt Aftonbladets uppgifter har det fattats ett beslut om att alla som arbetar med insatsen ska bära förstärkningsvapen.

Polisen har inlett förundersökningar om försök till grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt olaga hot.

I nuläget har polisen ingen misstänkt för dådet.

– Nu arbetar vi med att samla in information och uppgifter kring vad som har försiggått i området. Vi genomför en teknisk undersökning, letar efter övervakningskameror som kan ha fångat något och genomsöker området. Sen undersöker vi naturligtvis om det finns vittnen som kan hjälpa till, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl.

Terrorexperten: ”Djupt problematiskt”

Att attackförsöket mot ambassaden kunnat ske trots en ökad hotbild mot israeliska beskickningar är oroväckande enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp.

– Det är djupt problematiskt att ett sånt här attackförsök har kunnat ske efter att en förhöjd hotbild mot israeliska och judiska mål förelegat sedan krigsutbrottet, säger han.

Framförallt pekar Ranstorp på gripandena av utpekade Hamasmedlemmar i Tyskland och Danmark i december, som misstänktes för att ha planerat attacker mot judiska mål.

– Så det finns en hotbild som blivit ännu högre. Den har sin grund i den väldigt spända konflikten på Gazaremsan och det kommer att ta ett tag innan den vänder.

Just att en ambassad pekas ut är ovanligt, menar han.

– Det är rätt ovanligt att attacker utförs mot just ambassader. Vanligare är att attacker sker mot judiska församlingar och synagogor.

– Försöket till attack innebär svagheter för att ambassaden ska fungera och ger signaler om att det finns folk som vill ge sig på den.

Vem tror du ligger bakom det här?

– Det är svårt att veta och jag vill helst undvika att spekulera i det. Men det är rätt uppseendeväckande om någon kunnat gå förbi ambassaden och kasta in ett föremål utan att någon upptäckt vem det är.

Kristersson: Polisen och Säpo utreder

Flera reaktioner har kommit efter dagens händelse.

Statsminister Ulf Kristersson (M) kommenterade sent på onsdagskvällen.

”Detta är mycket allvarligt. Ett försök till attack mot en ambassad är en attack både mot dem som verkar där och mot Sverige. Polisen och Säkerhetspolisen utreder vem eller vilka som bär ansvaret. Polisen har nu skärpt bevakningen av ambassaden och av judiska institutioner i Sverige”, skriver han på X.

Även Ebba Busch uttalade sig.

”Skakad av uppgifterna om angreppet mot Israels ambassad. Hatet mot Israel skrämmer. Den våldsbejakande extremismen måste stoppas. Otroligt tacksam för svenska polisens snabba ingripande”, skriver Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) på X.

Liknande tongångar hördes från Morgan Johansson (S):

”Fruktansvärt att höra om vad som av allt att döma var ett försök till terroristattack mot Israels ambassad. Lyckligtvis kunde det avvärjas, men det är förstås mycket allvarligt. Bra och snabbt agerat av polisen”, skriver han på X.

Bevakningen vid ambassader skärps

Efter händelsen har polisen nu skärpt bevakningen vid flera ambassader, rapporterar P4 Stockholm.

Polisen vill inte gå in på vilka ambassader det rör sig om, men uppger att det handlar om flera ambassader som ligger i samma område och att man har flera patruller på plats.

Följ ämnen i artikeln