Ungern: Kommer inte gripa Putin

Publicerad 2023-03-26

Krigstribunalen i Haag har utfärdat en arresteringsorder mot Vladmir Putin.

Men i Natolandet Ungern är den ryske presidenten säker.

– Vi kommer inte gripa presidenten, säger premiärminister stabschef Gergely Gulyas.

I förra veckan utfärdade den internationella brottsmålsdomstolen ICC en arresteringsorder mot Rysslands president Vladimir Putin.

Enligt krigstribunalen har han gjort sig skyldig till brott genom deportera hundratals barn från Ukraina till Ryssland.

ICC:s 123 medlemsländer är skyldiga att verkställa arresteringsordern om Putin befinner sig på dess territorium, men Ungern meddelar nu att man inte kommer att hjälpa till att gripa honom.

– Vi hänvisar till den ungerska lagen och itfrån den kan vi inte gripa den ryske presidenten. För ICC:s stadga har inte utfärdats i Ungern, säger premiärminister Viktor Orbáns stabschef Gergely Gulyas.

Ryssland hävdar samtidigt att ICC:s beslut är ”oacceptabelt”.

– Ryssland, liksom ett antal stater, erkänner inte denna domstols jurisdiktion och följaktligen är alla beslut av detta slag ogiltiga ur rättssynpunkt för den Ryska federationen, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

Stabschefen Gergely Gulyas.

Putins närmast allierade

Viktor Orbán har pekats ut som en av Kremls närmaste allierade inom det europeiska blocket.

Premiärministern har varit en av få som visat stöd för Vladimir Putin och Ryssland sedan kriget i Ukraina inleddes och var den som var mest motvillig till att EU skulle införa sanktioner mot Ryssland.

Ungern har också framför invändningar mot att västländer skickar vapen till Ukraina. Enligt Orbán riskerar Europa att ”glida in i kriget i Ukraina” om leveranserna fortsätter.

Vladimir Putin.

Följ ämnen i artikeln