Putin hyllar rysk rymdfilm: ”Vi var först”

Tävlade mot Tom Cruise och Elon Musk

Uppdaterad 2023-04-27 | Publicerad 2023-04-20

En ny rysk film tokhyllas av Putin, även om presidenten inte sett den.

”Utmaningen” hade biopremiär på torsdagen – och den är filmad i rymden.

– Vi är först med att spela in en film i yttre rymden, säger ryske presidenten.

Ryssland stoltserar gärna med sitt pionjärskap ute i rymden. År 1957 var Sovjetunionen först med att skicka ett levande djur, hunden Lajka, i omloppsbana med farkosten Sputnik 2.

År 1961 rätade man på ryggen igen, när den sovjetiska kosmonauten Jurij Gagarin blev första människan i yttre rymden.

Gång efter gång har man tampats med USA om att erövra rymden. USA var å sin sida först med en människa på månen år 1969. Men nu är Ryssland först igen, och den här gången var det Hollywoodstjärnorna man slogs med.

Vladimir Putin.

Putins hyllning

– Vi är först med att spela in en film i yttre rymden, ombord en rymdfarkost. Än en gång, vi är först, säger ryske presidenten Vladimir Putin om filmen som hade biopremiär för det ryska folket på torsdagen, rapporterar AFP.

Trots sina hyllningar uppges det att Putin inte ens har sett filmen än. Kremls talesperson Dmitrij Peskov säger till ryska nyhetsbyrån Tass att presidenten ”har planer på att se den i framtiden”.

Bild från en av av scenerna som spelades in i rymden.

Kampen mot Musk och Cruise

För tre år sedan, 2020, meddelade Hollywoodstjärnan Tom Cruise att han skulle göra en film inspelad i rymden tillsammans med Nasa och Elon Musks rymdföretag SpaceX.

Det fick Putin att lägga på ett kol. Bara ett år efter Cruises filmbesked skickade ryska rymdstyrelsen Roscosmos upp en skådespelare och en regissör upp till internationella rymdstationen ISS. Där hade de tolv dagar på sig att spela in filmen ”The Challenge”, översatt till svenska: Utmaningen.

Man fick med sig 30 timmar material varav 50 minuter kom till användning. Hela filmen är 164 minuter lång.

Utmaningen handlar om en kirurg, som spelas av Yulia Peresild, 38. Hon åker till ISS för att rädda en kosmonaut som skadats under en rymdpromenad.

”Ryssland är alltid steget före”

Flera personer är samstämmiga med Putin om filmen. Ryska fabriksarbetaren Tatyana Kulikova, 45, lovordar premiären.

– Vi är Ryssland, vi är alltid steget före, säger hon till AFP.

Rysslands största tv-kanal, statsägda Pervyj Kanal, var med och samarbetade i filmen. Kanalens chef Konstantin Ernst skickar ett lättsamt hån till Hollywood.

– Vi gillade filmen Gravity. Men vår film Utmaningen är filmad i faktisk viktlöshet och den visar tydligt att Gravity bara hade datoranimerad teknik.

Att spela in en film i rymden var dessutom billigare än att spela in med hjälp av datoranimerad teknik, påstår Ernst.

Han uppger att man använt mindre än en miljard rubel – motsvarande cirka 125 miljoner kronor. Till skillnad från Gravity som hade en budget på runt 1 miljard kronor. Dock har inte officiella budgeten för filmen avslöjats.

Tom Cruise rymdfilm har en produktionsbudget på 1,7 miljarder kronor, skriver TT.

Följ ämnen i artikeln