Åkesson (SD): Förhandlar om elprisstöd för norra Sverige

Publicerad 2022-12-20

SD-ledaren Jimmie Åkesson uppger att förhandlingar pågår om ett elprisstöd till norra Sverige.

– Vi driver på, säger Åkesson till Dagens Industri.

Regeringsunderlagets elprisstöd, som utlovades till 1 november, är ännu inte på plats. Stödet ska kompensera hushåll och företag för höga elpriser – i södra halvan av Sverige, det vill säga elprisområdena 3 och 4.

Statsminister Ulf Kristersson (M) säger till Dagens Industri att han inte har några nya besked till oroliga elkunder i norra halvan av Sverige, det vill säga elprisområde 1 och 2.

– Nu håller vi på att slutföra detta som har med företagsstöden att göra, så att även företag får det stöd som vi har utlovat, men sedan kommer vi att titta naturligtvis på vad som händer även i område 1s och 2, hur prisutvecklingen är under vintern, säger Kristersson till Dagens Industri.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

SD: ”Väldigt mycket på bordet”

Från stödpartiet Sverigedemokraterna kommer ett något annorlunda besked. Partiledaren Jimmie Åkesson uppger att förhandlingar pågår med regeringen om ett stöd till landets norra delar.

– Man måste diskutera också hur man ska kompensera för extrema elpriser under den här vintern. Nu slår det inte bara i södra Sverige utan i norra Sverige. Vi driver på, säger Åkesson till Dagens Industri.

En knut som måste lösas är finansieringen. Sverigedemokraterna öppnar för både höjd skatt för elbolag och sänkningar av momsen.

– I alla våra samtal med regeringen för vi de här diskussionerna och där ligger väldigt mycket på bordet just nu, säger Åkesson.

Följ ämnen i artikeln