USA inför sanktioner för att begränsa Ryssland

TT-AFP

Publicerad 2024-05-01

USA:s finansminister Janet Yellen. Arkivbild.

USA har tillkännagett nya sanktioner mot nära 300 personer eller organisationer i Ryssland, Kina och andra länder, som anklagas för att stödja Rysslands president Vladimir Putins fullskaliga invasion av Ukraina.

Sanktionerna, som USA:s finansdepartement har tillkännagett, har som mål att begränsa Rysslands militära och industriella kapacitet.

Bland annat anklagas fler än ett tiotal kinesiska företag för att hjälpa Ryssland att hitta vägar att komma runt sanktioner.

USA:s finansminister Janet Yellen säger i ett uttalande att det tidigare varnats om att ”det kommer att bli betydande konsekvenser för företag som förser Rysslands krig med materiellt stöd.”

Yellen tillägger att åtgärden kommer att ”ytterligare störa och försämra Rysslands krigsansträngningar”.

Sanktioner riktas också mot personer som kopplas till den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs död. Han dog i februari i en straffkoloni i Ryssland.

Förra veckan skrev USA:s president Joe Biden under en lag som bland annat innefattar stöd till Ukraina. Ukrainas del av stödpaketet är på nära 61 miljarder dollar, vilket motsvarar över 650 miljarder svenska kronor.

USA:s sanktioner i kombination med stöd kommer att ge Ukraina ett ”försprång på slagfältet”, enligt Yellen.

Ryssland har de senaste veckorna intensifierat sina attacker mot Ukraina, i synnerhet i de östra och norra delarna av landet. Ukraina har tidigare varnat för att situationen vid fronten har försämrats.