Anna Kinberg Batra svarar på kritiken

Publicerad 2024-04-16

Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra har fått hård kritik efter Aftonbladets avslöjanden om att hon rekryterat flera vänner till toppjobb.

Ett av jobben utannonserades som en lapp i receptionen.

I Efter fem i TV4 bemöter hon nu kritiken.

– Det talas om en lapp men det kallas alltså en annons.

Efter avslöjandena om Anna Kinberg Batras rekryteringar har Aftonbladet försökt få en intervju med landshövdingen. Men hon har hela tiden avböjt.

Även TV4 har rapporterat om flera kritiserade rekryteringar. Och på tisdagen svarade Kinberg Batra på kritiken i en intervju i Efter fem i TV4.

– Det är väldigt tråkigt att den här krisen uppstått. Det är naturligtvis en förtroendekris. Det tar jag på stort allvar, säger hon.

Ett av jobben som Anna Kinberg Batra kritiserats för utannonserades endast genom en lapp i receptionen på länsstyrelsen.

Men hon håller inte med om att hon frångått reglerna för rekrytering.

– Det stämmer inte riktigt. Det talas om en lapp men det kallas alltså en annons, säger Anna Kinberg Batra.

Planeringschefen som då anställdes var en gammal kompis till Kinberg Batra – Anna Borgs. Hon beskrivs som mycket nära vän till Kinberg Batra, som dessutom är gudmor till ett av paret Borgs barn.

– Nu låter det som att vi umgås varje dag, det gör vi ju på jobbet för vi jobbar väldigt mycket. Men det viktiga här var den kompetensen som behövdes i ledningen.

”Låter som gammal kompis, men...”

Ett liknande svar ger hon på frågor om rekryteringen av Gunnar Ekman. Även de känner varandra sedan tidigare och Kinberg Batra har hjälpt Ekman att skriva en bok. Sedan anställde hon honom med en månadslön på 90 000 kronor.

– Det låter som en gammal kompis men det här är en disputerad forskare, säger hon bland annat.

– Det är väldigt viktigt att det är kompetensen som gäller. Jag har försökt göra rätt. Nu ska också Justitieombudsmannen granska det här och det tycker jag i grunden är bra.

Avslutningsvis säger Kinberg Batra att hon gör ”väldigt mycket” åt problemen som uppstått.

– Vi har börjat ha interna granskningar för att undvika att ens riskera att göra fel.

Flydde reportrarnas frågor

Aftonbladet var på plats vid TV4-huset under sändningen. Ett par minuter efteråt kom Anna Kinberg Batra ut, hon ville då inte svara på några frågor utan gick ut från entrén och vidare in i en väntande bil.

Även nyhetsbyrån TT och en reporter från TV4 var på plats och försökte få en kommentar från landshövdingen.

Aftonbladets avslöjande: Anställde kompis – med lapp

Följ ämnen i artikeln