”Chiles Berlusconi” vänder vänstervågen

Sebastian Pineras framgångar ett tecken på att vinden vänt

Är vänstervågen i Latinamerika på väg att ebba ut?

Att Chiles Berlusconi går mot presidentmakten är en indikation på kursförändringen.

Visserligen har Sebastian Pinera ännu inte vunnit valet. Men hans segermarginal i första omgången anses så stor att allt annat än en seger i andra vore en sensation.

I så fall blir det första gången sedan militärdiktatorn Pinochets fall som Chile väljer högern.

Mångmiljardären Pinera är en av Chiles rikaste män. Han grundlade sin förmögenhet på 70-talet när han startade ett kreditkortsföretag. I dag äger han en tredjedel av Chiles statliga flygbolag, LAN, en TV-kanal och ett fotbollslag.

Fem miljoner i böter

Det är nästan så man undrar om 60-åringen haft Silvio Berlusconi som förebild. Precis som Italiens rikaste man anklagas Pinera för oegentligheter, om än inte av det sexuella slaget. Han fick böta fem miljoner kronor när han 2006 som insider köpte LAN-aktier.

Tidskriften Forbes uppskattar hans förmögenhet till sju miljarder kronor.

Pinera lovade i valrörelsen att med sin entreprenöranda skapa nya jobb. Lag och ordning var en annan av hans huvudfrågor.

Kanske är det så att chilenarna tröttnat på 20 år av vänster-center regeringar och vill pröva något nytt. Fast hade landets vänsterpresident Michelle Bachelet fått ställa upp för en ny mandatperiod hade hon troligen blivit omvald. Hennes popularitetssiffror ligger runt 80 procent. I Bachelets fall handlar det mer om person än parti.

Väljare mot mitten

Troligen är Pineras 44 procent i första valomgången en indikation på att vänstervinden mojnat och att fler och fler latinamerikanska länder nu söker sig mot höger eller mot mitten.

Efter några årtionden av demokrati och ökande välstånd börjar väljarna mogna och överger extremerna för centrum i politiken.

Opinionsinstitutet Latinobarometro årliga undersökning visar att andelen som betraktar sig som mittenväljare ökat från 29 procent 2002 till 42 procent förra året.

Honduras och Mexico har valt konservativa presidenter, även om valet i Honduras kom efter en statskupp. Före detta vänsterkandidater har kommit till makten i år i Uruguay och El Salvador på att propagera för en ren mittenpolitik.

Väldigt långt bort från Hugo Chavez socialistiska Castro-retorik.