Vem vill ersätta tio tusen lärare?

Publicerad 2014-03-26

Det saknas tusentals lärare.

Och trots att marknaden skriker efter fler är lönerna låga och intresset för yrket detsamma.

– Det är förskräckande siffror vi står inför, säger Håkan Carlsson, presstalesman på Lärarförbundet.

9 400 lärare behövs till år 2020, enligt Statistiska Centralbyrån. Samtidigt tyder undersökningar på att för få vill utbilda sig till en karriär framför whiteboarden.

SCB spår att Läraryrket kommer tampas med ett 23-procentigt underskott i arbetskraft till 2020. Lärarfacket pekar på låg status, låg lön och hög arbetsbörda som orsakerna.

– Sedan 70-talet har lärares löner släpat efter. Vi har nu ett jättestort lönegap mot andra grupper med motsvarande utbildning, ingenjörer till exempel, säger Håkan Carlsson, presstalesman för Lärarförbundet.

Väljer mellan ingenjör och lärare

I brännpunkten för problemet står Malin Lindell, 26, och hennes två klasskompisar David Wadelius, 22, och Andreas Mårtensson, 20. Alla tre har ett intressant vägval framför sig: De går femåriga linjen ”Civilingenjör och lärare” på KTH i Stockholm. Utbildningen leder till dubbel examen som civilingenjör och ämneslärare i gymnasiet. Vilket betyder att de står inför en medellön som lärare på 26 500 kronor i månaden – eller civilingenjör med runt 44 000 kronor i månaden. Väljer Malin, David och Andreas att bli lärare betyder det att den plattare löneutvecklingen en bit in i karriären kommer ha berövat dem på över tio tusen kronor i månadslön.

Fem års studier – blir lärare

 – Pengar är inte allt, men det säger att det är viktigt när man får mer i lön, säger Malin Lindell som inte ens  sökte utbildningen för att bli lärare. Hon ser pedagogiken som en stor merit – i karriären som civilingenjör.

– Folk jag pratar med fattar inte grejen med utbildningen. De säger: ”Jaha, ska du bli lärare efter fem år?”.

Trots att både David Wadelius och Andreas Mårtensson lutar åt en karriär som lärare efter utbildningen erkänner de att lönen är ett problem.

– Klart man vill tjäna mer pengar. Lönen avskräcker säkert folk från att bli lärare, säger David Wadelius.