SMHI varnar för mycket höga vattenflöden

Uppdaterad 2019-06-24 | Publicerad 2010-03-29

Vattenläget allt tuffare i landet

Vattnet stiger snabbt.

SMHI höjer nu varningsgraden.

– Det börjar bli problem nu, säger SMHI.

SMHI trappar nu upp varningsskallan. Under förmiddagen har man gått från klass 1 till att utfärda en vädervarning klass 2, vilket innebär mycket höga vattenflöden och "översvämningsproblem på utsatta ställen". Varningen innebär också risk för stora materiella skador och att det kan bli fara för allmänheten.

I nuläget berörs Medelstora vattendrag i nordostligaste Skåne och övre delarna av Emåns avrinningsområde.

"Stor risk"

– Det betyder stor risk eller betydande risk för översvämningar. Det börjar bli problem här och där, runt framför allt Tidan och delar av Helgeå, säger Göran Lindström, vakthavande hydrolog på SMHI.

Snösmältningen pågår i södra Sverige. I Skåne och södra Småland, Öland, Gotland och Västkusten är snön dock så gott som slut. Enligt SMHI har flödena kulminerat i de små vattendragen.

I medelstora vattendrag i norra Skåne och södra Småland kommer vattenföringen fortsatt att ligga kvar på en hög nivå. Stora sjöar kan dock fortfarande svälja mer vatten.

"Inga fler i dag"

– Vi går dagligen igenom de senaste flödesprognoserna från ett 60-tal av våra egna stationer i Sverige, plus att vi får prognoser från ett antal kraftbolag som mäter vattenflödet varje dag, säger Göran Lindström.

– Det blir troligen inga fler varningar i dag, säger Göran Lindström.

Följ ämnen i artikeln