Brandmannens chock – hittade pappan i vraket

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-02

”Han blev helt förstörd när han såg vem det var – alla brandmän samlades runt honom”

dog efter krock med lastbil Den 75-årige mannen från Stigtomta kom över på fel sida av vägen och frontalkrockade med en lastbil. Hans egen son var först på olycksplatsen och fann sin pappa svårt skadad och medvetslös. Mannen avled senare på sjukhus.

Brandmannen ryckte ut på en våldsam dödsolycka.

När han kom till platsen fann han sin pappa – fastklämd i bilvraket.

– Han blev helt förstörd när han såg vem det var, säger ett vittne.

Alla brandmäns värsta mardröm blev verklighet för en anställd vid Sörmlandskustens räddningstjänst i går förmiddag.

På en raksträcka på riksväg 52 nordväst om Nyköping kom en personbil – enligt uppgift till räddningstjänsten – vinglande fram och tillbaka. Den mötande lastbilen hade ingen chans.

Motorn slungades ut

Frontalkrocken var så våldsam att motorn slungades iväg långt ut på en åker och lastbilen välte. Den 75-årige föraren i den söndertrasade personbilen klämdes fast, medvetslös och svårt skadad.

När larmet kom till räddningstjänsten strax efter halv elva ryckte brandmän från två stationer ut. Väl på plats fann en av brandmännen att föraren var hans egen pappa.

Avled på sjukhus

– Alla brandmännen samlades runt honom i en ring. De satte sig och pratade med honom och sedan fick han åka från olycksplatsen, säger ett ögonvittne.

Räddningstjänsten fick snabbt loss 75-åringen och han fördes till sjukhus. Men trots intensiva insatser gick hans liv inte att rädda.

För lastbilschauffören gick det bättre. Han tog sig ur lastbilen på egen hand och fördes till sjukhus. Chockad men utan fysiska skador, enligt polisen.

”Kan vara sjukdom”

– Om det var sjukdom som gjorde att personbilsföraren vinglade fram och tillbaka vet vi inte, men det kan vara så, säger Per Wikberg, räddningschef

i beredskap.

Han vill inte kommentera relationen mellan den avlidne och brandmannen, men säger att personalen samlats för ett samtal.

– Beroende på hur alla mår bestämmer man ytterligare samtal och träffar. Just nu har vi bestämt att ha ett samtal till under helgen.