Så vallades 35-åringen vid platsen för mordet

Publicerad 2015-10-28

Hela Lisa Holm-rättegången skickades under onsdagen till området där hon försvan och mördades.

Då satt 35-åringen hela tiden kvar i bilen – förutom när de besökte platsen där Lisa dödats.

– Han ville själv peka ut saker där inne, säger polisens utredningschef Lars Johansson.

Efter att både åklagare och försvaret fått hålla sina sakframställningar togs ett ovanligt grepp i Skaraborgs tingsrätt.

Samtliga parter i målet körde i karavan runt i området kring Kinnekulle vid de intressanta platserna i fallet kring Lisa Holm.

Men rättegångens huvudperson, den åtalade 35-åringen, valde mestadels att sitta kvar i Kriminalvårdens buss.

– Det var dels en säkerhetsfråga, men så var det ju så att tolkarna följde med och hade mikrofoner på sig så han kunde höra allt som sas från bussen, säger Lars Johansson, polisens utredningschef i fallet.

Det tiotalet bilar som ingick i följet utgick från affären i Källby där 35-åringen synts på övervakningsbilder när han handlat, bara drygt 1,5 timme efter att det sista livstecknet hörts från Lisa Holm.

Gick ur bilarna

Därifrån gick turen upp längs den slingriga asfaltsvägen mot kaféet hon arbetade.

På vägen upp passerade man den kopplingsstation där en kvinnlig joggare sagt sig blivit påstött av 35-åringen dagen innan Lisa försvann. Han skulle då ha försökt locka kvinnan till bilen för att få hjälp med en vägbeskrivning, men hon anade oråd och sprang vidare.

Väl uppe vid kaféet i Blomberg stannade rättegångsföljet för första gången till och gick ut ur bilarna.

– Det är för att rättegången inte bara ska bli en pappersprodukt. Det blir lite liv när man får besöka platser och kunna bilda sig en uppfattning, om avstånd, om lukter och omgivning, säger Lars Johansson.

Vid kaféet berättade åklagaren om var Lisa Holms moped stått och andra detaljer. Följet for sedan över vägen till den lada där hon misstänks ha mördats.

Då följde 35-åringen med ut ur sin buss, för första och enda gången under synen.

– Det var bara in i ladan han följde med. Där gick man igenom alla lokaler, förutom maskinrummet, säger Lars Johansson.

Pekade ut platser

I ladan finns de rum där Lisa Holm ska ha mördats och hängts upp i ett snöre. Där har också många av utredningens viktigaste spår säkrats, som repstumpar med både Lisas och 35-åringens dna hittats. På det rör som kroppen ska ha hängts upp i har också 35-åringens blod hittats i närheten av ett av Lisa Holms hårstrån. 

I lokalerna ville 35-åringen själv peka ut platser för rätten. Hans försvarsadvokat Inger Rönnbäck hade under förmiddagen berättat att han under utredningen medgett att hans sperma funnits på olika ställen och lämnat förklaring till varför hans avföring fanns i lokalen. Han har uppgett att han skämts, men att det funnits andra förklaringar än åklagarens.

Avslutningsvis åkte rättegångsföljet till Martorps gård, där Lisa Holms kropp hittades i det mindre hus man kallat för byssja. Där fanns tidigare även den rishög där hennes jacka och mopedhjälp funnits. Där stannade man en kortare tid.

– Åklagaren har fått peka och berätta medan rätten fått chans att ställa frågor. Vid Martorp var det om var byssjan stod och var rishögen fanns

Vid 16.30-tiden hade synen avslutats och följet återvände till Skövde.