Löfven: Gränskontroller kan införas i Sverige

Uppdaterad 2015-11-12 | Publicerad 2015-11-11

Statsminister Stefan Löfven (S) utesluter inte att även Sverige ska införa gränskontroller för att få ordning i flyktingkrisen.

Samtidigt manar han till en ny Dublinförordning – där flyktingar ska söka asyl i EU i stället för i enskilda länder.

– Vi har ju aldrig uteslutit gränskontroller och vi följer det oerhört noga dag för dag, timme för timme. Vi lyssnar självfallet på myndigheterna så det är inget som är avfört på något sätt. Men vi ska göra det vid rätt tidpunkt och med rätt förutsättningar, säger statsministern på plats i Valletta, där EU-ledare och representanter för 35 afrikanska länder möts i dagarna två.

Huvudtema på mötet är hur flykting- och migrantflödet från Afrika ska kunna dämpas. Samtidigt vill Stefan Löfven på allvar få i gång diskussionen om hur asylmottagandet i EU ska se ut på längre sikt.

Vill skrota Dublin

– Vi måste ha en ny ordning för hur vi i Europa samlat ska ta ansvar för det här. . . Vi behöver en ny Dublinförordning helt enkelt. Det är dags att dra i gång den diskussionen på riktigt, säger Löfven.

­– Det kommer inte att kunna vara så att människor som flyr till Europa kommer att få välja land här, utan EU ska ta emot sammantaget. Det är EU som har en gemensam uppgift att klara av det och då innebär det att man måste ha en annan ordning för hur det ska gå till, säger statsministern i Valletta.

EU-kommissionen ska nästa vår lägga fram nya förslag på området. Enligt uppgifter till SVT arbetar Sverige tillsammans med bland annat Tyskland på att få till stånd ett system där flyktingar ska söka asyl i EU, snarare än i ett enskilt land.

Ny Afrikafond

I Valletta hoppas EU få hjälp från Afrika med hemskickandet av dem som visar sig inte ha asylskäl. Afrika vill i sin tur ha fler legala möjligheter för sina medborgare att åka till Europa för att arbeta och studera.

Pengar är som vanligt en nyckelfråga. EU lockar med en nyinrättad Afrikafond för att göra det mer intressant för unga afrikaner att stanna kvar. Sverige har hittills lovat bidra med 27 miljoner kronor.

Viktigt möte om Turkiet

Mötet på Malta utlystes i våras när världen förfasades över de överfulla migrantbåtar som havererade på väg från Libyen till främst Italien. Den rutten har dock blivit allt mer överspelad när merparten av flyktingarna i dag i stället kommer via Turkiet till Grekland.

För EU:s del är därför veckans viktigaste sammanträden snarare det interna möte som hålls mellan stats- och regeringscheferna under torsdagseftermiddagen, där bland annat det föreslagna samarbetsavtalet med Turkiet ska diskuteras.

TT