Bitcoin-vd gripen i Japan – ska ha fifflat till sig miljoner

Uppdaterad 2015-08-04 | Publicerad 2015-08-01

När växlingsföretaget MtGox ansökte om konkurs saknades 850 000 bitcoin – värda närmare två miljarder kronor i dagens värde.

Nu har ex-vd:en Mark Karpeles, 30, gripits i Japan.

Mark Karpeles

Den Tokyo-baserade börsen MtGox var ett av de största företagen som handlade med den digitala valutan bitcoin innan de ansökte om konkurs i februari ifjol.

Samtidigt som konkursen stoppade alla uttag från MtGox visade det sig att de saknades 850 000 bitcoins värda närmare två miljarder kronor, uppger BBC.

Kan ha förfalskat data

Då uppgav Karpeles att de hade drabbats av problem med sin mjukvara och att hackare hade ”plundrat” deras digitala valv, skriver AFP.

Sedan dess har dock 200 000 bitcoins återfunnits, enligt Karpeles i en ”bortglömd gammal digital plånbok”, vilket kan betyda till exempel en minnessticka med koderna som representerar valutan.

På lördagsmorgonen, lokal tid, greps den 30-årige fransmannen i Japan och enligt lokala medier ska han vara misstänkt för att ha förfalskat data och på så sätt fört över pengar till sitt eget konto, enligt CNN.

Han ska, enligt polisens misstankar, ha fifflat till sig närmare 8,6 miljoner kronor.

”Han skapade falsk information om att en miljon dollar förts över till kontot när det i själva verket inte hade skett” uppger japansk polis i ett meddelande, skriver New York Times.

Förnekar all skuld

Om det finns ett samband mellan de försvunna bitcoinsen och de pengar som Mark Karpeles anklagas för att ha tagit är oklart, enligt AP.

I nuläget är det oklart om det kommer komma ytterligare anklagelser mot 30-åringen, skriver AP.

Karpeles advokat har släppt ett pressmeddelande där de säger att anklagelserna mot 30-åringen är falska och att han förnekar all skuld, enligt CNN.

Följ ämnen i artikeln