Pappan: ”Det är rätt person”

Uppdaterad 2015-11-10 | Publicerad 2015-11-09

En 57-årig man har gripits misstänkt för mordet på en sexårig pojke i Hörby för över 20 år sedan.

– Vi säger inget innan han blir dömd, men det tror jag ändå aldrig han blir. Men att det är rätt person, det tror vi, säger pappan till TT.

Pojken sköts ihjäl under ett bankrån 1993 inför ögonen på sin pappa. Pojken satt i pappans bil när två rånare flydde efter att ha rånat en bank i Hörby. Vid flykten körde de på bilen och pappan valde då att följa efter rånarna för att få stopp på dem. En av rånarna stannade då sin bil, klev ut och avlossade flera skott med automatvapen.

Pojken träffades av en kula och avled omedelbart.

– Det var nya uppgifter som kom in, som vi bedömde som relevanta. Vi har hållit en mängd nya förhör, säger Börje Sjöholm, kriminalkommissarie vid region syds grupp för gamla brottsfall, till TT om gripandet.

Enligt Sjöholm är 57-åringen känd av polisen sedan tidigare.

– Men eftersom brottsregister gallras har han inget brottsregister för tillfället. Men han var aktiv då runt 1993. Vår uppfattning är att han förekom i rånarkretsar, säger Sjöholm.

Kontaktades av polisen

Nyligen kontaktades pojkens pappa av polisen som informerade om att en man som misstänks för mordet hade gripits.

– Vi har varit med i 22 år nu. Det har varit spår förr, det har skrivits upp i media och sen åkt ner igen så vi är rätt så luttrade, säger pappan Kenneth Rittbo, till TT.

Den gripne mannen är skäligen misstänkt för mord på sexåringen och för försök till mord på pojkens pappa, uppger åklagaren för TT. En framställan om förordnande av offentlig försvarare har lämnats in till Lunds tingsrätt.

Ska han föras ner till Skåne?

– Det har vi inte pratat om ännu. För närvarande finns han uppe i Stockholm och det andra förhöret ska hållas med honom där, säger kammaråklagaren Pernilla Trimmel vid Södra Skånes åklagarkammare.

Hur länge var han anhållen i sin frånvaro?

– Det vill jag inte närmare gå in på. Det kan jag inte kommentera, säger Trimmel

TT