Åtta till sjukhus efter lägenhetsbrand

Publicerad 2014-09-20

Två brandmän och två barn bland de skadade

Efter en fullt utvecklad lägenhetsbrand fördes åtta personer till sjukhus med rökskador.

Det var "kaotiskt" när räddningstjänsten i Jönköping anlände vid 13-tiden.

– Det var mycket rök i trapphuset och folk sprang genom den, säger Kenneth Hermansson, Räddningstjänstens inre befäl.

Åtta personer – varav en svårt och de övriga lindrigt skadade – fördes till sjukhus efter en fullt utvecklad lägenhetsbrand i ett flerfamiljshus i Jönköping tidigare på lördagen.

Bland de skadade finns två barn och två brandmän.

– En av brandmännen skar sig på glas, han har fått skadan kontrollerad. Den andre andades in rök och har också kontrollerat det på sjukhus och är nu tillbaka i tjänst. Det är aldrig bra när det händer, säger Gunnar Hansson, brandingenjör.

Räddningstjänsten anlände strax efter klockan 13.

– Röken hade spridit sig ut i trapphuset och in i lägenheter. Rökdykare gick in och släckte branden snabbt. Samtidigt började vi evakuera personer i huset med maskinstege, säger Gunnar Hansson.

36 personer fick vård

I och omkring huset befann sig många människor, uppger Räddningstjänsten. Enligt polisen fick 36 personer vård på plats efter att ha andats in röken.

– Det rör sig om ett sexvåningshus och samtliga fick evakueras. Väldigt många är drabbade, säger Bo Gunnarsson, vakthavande befäl vid polisen i Jönköpings län.

Ytterdörren till den lägenheten som brann stod öppen, vilket bidrog till att trapphuset och lägenheterna snabbt fylldes med rök enligt Bo Gunnarsson.

Narkosläkare vårdade på plats

– Vi kallade dit en narkosläkare som hjälpte till att behandla med syrgas. Det var kaotiskt när vi kom dit. Det var mycket rök i trapphuset och folk sprang genom den, säger Kenneth Hermansson, Räddningstjänstens inre befäl.

Orsaken till branden är oklar.

– Det är för tidigt att säga. Polisen kommer att genomföra en teknisk undersökning, säger Gunnar Hansson, brandingenjör.