Kommunistattacken: ”Har hammare och skära”

Uppdaterad 2018-08-31 | Publicerad 2014-06-30

På måndagen var det KD-ledaren Göran Hägglunds dag i rampljuset.

En del av talet lade han på att likna S, V, Fi och MP vid ett trädgårdsland.

- Jonas Sjöstedt står där med hammaren och skäran, säger han.

Solen sken över Visby igen efter flera dagars hällregn och besökarna flockades. Förutsättningarna var perfekta inför KD-ledaren Göran Hägglunds tal som han inledde med att prata om försvaret.

- Ingen svensk försvarssatsning är stor nog för att stå emot när vi står emot en stormakt, säger Göran Hägglund.

Göran Hägglund vill lyfta försvarsfrågan, som blivit allt mer debatterad sedan det ryska övertagandet av Krim och det oroliga läget i Syrien och Irak. Han vill att Sverige ska utreda ett medlemsskap i Nato. Göran Hägglund kängar också tidigt mot S-ledaren Löfven:

- Stefan Löfven och S har avvisat varje tanke på det. Vi är beredd att titta på alternativen, de avvisar alternativen utan att titta, säger han.

Han kritiserar Löfven för att inte komma överens med V och MP i säkerhetsfrågor.

- Det går inte att ha en regering som inom sig inte är överens om försvars-, utrikes- och säkerhetsfrågor, säger Göran Hägglund.

Lyfter fram problem med cancervården

Vården kommer att bli en stor fråga för KD i valrörelsen och Kristdemokraterna var de som presenterade en stor satsning på cancervården i Alliansens vårbudget. Ikväll fortsätter han att prata om den, med ett exempel på en kvinna som dog i väntan på vård. Men han lyfter också fram framsteg som skett på vårdområdet:

- I dag kan vi bota cancerformer som tidigare hade lett till en säker död.

- Men hur bra vore jag som socialminister om jag inte lyfter fram det som inte är bra? fortsätter han och berättar om problemet med ojämlik vård. Att kvalitén på vården skiljer sig åt mellan olika landsting.

På KD:s riksting i höstas släppte Göran Hägglund en bomb: Han ville utreda om ansvaret för sjukvården borde gå till staten och att därmed skrota landstingen. I kvällens tal upprepar han kravet:

- Vi behöver förändra dagens ordning för att bygga vidare på det fantastiska vi har. Min slutsats är att staten borde ta och ha ett större ansvar för vården.

- Jag är inte ens främmande för att förstatliga vården, säger Göran Hägglund och berättar att vården är väljarnas viktigaste fråga i valet - och även Kristdemokraternas.

"Bilder och filmer pressar"

Därefter övergick KD-ledaren till att tala om hur dåligt unga människor mår - och särskilt flickor och unga kvinnor:

- Vi ser med oro på den utveckling där tjejer pressas allt hårdare av samhällets olika krav. Att se bilder och filmer som pressar dem till att vara på ett visst sätt, säger Göran Hägglund.

Han nämnde också i sitt tal att killarna halkar efter i skolan och att även de känner en stor press. Göran Hägglund fokuserar på vuxenansvaret och att politiken har begränsningar på det här området.

- Men några saker vet jag - vi behöver säkra föräldrarna i deras roll. Vi behöver mer etik och värden i skolan. Men framför allt behöver vi vuxna se och möta våra unga, vågra vara vuxna och se den utveckling som pågår, säger Göran Hägglund.

Hägglund får sedan sin hittills största applåd när han säger:

- Om detta borde jämställdhetsdebatten handla - istället för om regleringar av bolagsstyrelser eller familjeliv.

Hägglund kör ordvitsmaraton

Sedan går den berömda skämtaren Göran Hägglund över till att häckla regeringen, med avancerade ordvitsar.

- Som väl är bekant för alla så har Stefan Löfven inte lyckats svetsa fram ett regeringsalternativ.

Han säger att S, V och MP försöker bygga ett land ihop - ett trädgårdsland med rötter i den marxistisk myllan där Jonas Sjöstedt har både hammare och skära.

- Han är entusiastisk att beskära allt som rör sig utanför statens hägn.

Fridolin och Romson kritiseras för att inte vilja satsa på försvaret:

- De tar i så det skär i löjtnantshjärtat. Här ska inte skjutas några som helst skott.

De får också kängor för sin tillväxtkritik:

- De vill inte att någonting ska växa.

Stefan Löfven får kritik för hur har ser på arbetskraftsinvandring:

- Han vill bygga en betongmur.

Han avslutar ordvitspartiet med att säga:

- Valet står mellan missväxt och tillväxt, det borde vara ett enkelt val.

Föreslår daglig skolidrott

Sedan blir det allvarligare tongångar när han pratar om individuell föräldraförsäkring. KD vill inte reglera hur mycket mamman eller pappan tar ut:

- Är man vuxen nog att vara förälder, så kan man bestämma över sin egen vardag.

Göran Hägglund lyfter fram förslaget han avslöjade för Aftonbladet imorse - att införa daglig skolidrott för svenska barn. Han hänvisar till forskning som säger att det gör att eleverna bättre klarar även andra ämnen om de har mer gymnastik.

Sedan varnar Göran Hägglund för det han kallar ett "skatteanfall" från S, V och Fi:

- Nu kan vänstersidans skattemissiler med kirurgisk precision anfalla allt som växer och frodas, säger han.

KD-ledaren tycker att det ska vara fortsatt hög skatt på sådant som tobak, till exempel, men påstår att den "röd-grön-rosa röran" inte förstår det - utan vill chockhöja flera skatter. Han varnar för höjda skatter på restauranger, gåvor till barn och barnbarn, fastigheter bland annat.

- Om de röd-grön-rosa får bestämma har den som missförstått begreppet "skatta sig lycklig" alla förutsättningar att hamna i paradiset, säger han.

Lovar äldreboendegaranti

Göran Hägglund fortsatte med att prata om KD:s kärnvärde, som han menar är att tala för utsatta barn, flyende, svårt sjuka, äldre i stor behov av trygghet och vår. Han belyser satsningar som har genomförts för äldre - och kommer nu till dagens nyhet. KD vill införa en äldreboendegaranti för personer över 85 år, en satsning som kan kosta mellan 500-900 miljoner kronor och som de vill införa 2016.

- När riktigt gamla trots vädjanden inte får komma till servicehus eller äldreboenden - så ska vi inte ha det i Sverige, säger han.

Göran Hägglund lovar att han ska driva den här frågan hårt i förhandlingarna med övriga Alliansen.

Han avslutar med att säga att många har fått de bättre i Sverige med Alliansen vid makten, men att det finns mer att göra.

- Vårt jobb är inte slutfört, vi vill mer, säger han.