Löfven öppnar för att stoppa abortmotståndare

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2014-11-13

Stefan Löfvens första frågestund i riksdagen blev en vänlig tillställning.

Men regeringen är beredd att göra det omöjligt för vårdpersonal att vägra utföra aborter, sa Stefan Löfven till SVT efter frågestunden.

De tuffa frågorna haglade inte direkt över statsminister Stefan Löfven i hans första frågestund i riksdagen.

I stället blev det en ganska vänlig tillställning.

En nyhet var att Stefan Löfven öppnade för lagstiftning kring den så kallade samvetsfriheten för aborter.

Beskedet kom efter att han pressats av Jonas Sjöstedt i frågan under statsministerns första frågestund i riksdagen.

– I Kronobergs län har man röstat genom ett förslag om det som kallas samvetsfrihet. Det är ett direkt försök att angripa aborträtten, sa vänsterledaren i riksdagen.

Landstingsstyrelsen i Kronobergs län har sagt ja till att utreda så kallad samvetsfrihet – rätt att vägra utföra aborter om det strider mot ens övertygelse eller religion.

Är regeringen beredd att se över lagstiftningen om det behövs, undrade Jonas Sjöstedt.

– Jag ser med bekymmer på att man börjar diskutera i den här riktningen, svarade statsministern.

Han lyfte fram att vården måste fungera likadant överallt.

– Ska vi fullfölja den linjen så kommer vi snart ha andra som inte vill behandla något annat. Det är inte bra. Vi ska ha nationella riktlinjer och det innebär att man ska bemötas på samma sätt oavsett vilket landsting du bor i, säger Löfven.

"Lika möjligheter"

Men i en intervju med SVT efter frågestunden blev han tydligare.

– Vår principiella uppfattning är att bor man i Sverige och ska ta del av sjukvården så förutsätts man ju få lika möjligheter oavsett var jag då bor. Då blir det konstigt om vi någonstans ska säga att just den där delen av sjukvården tänker inte vi befatta oss med. Låt oss följa vad som händer så får vi se om det finns anledning att göra någonting, säger Stefan Löfven till SVT.

Förslaget kommer ursprungligen från Kristdemokraterna. Vårdförbundet är mycket kritiskt.

– Den grundläggande rättigheten som patient, att få den vård jag har rätt till, måste gå före enskilda yrkesutövares trosuppfattning och egna värderingar. Det är inte på det fundamentet vår vård vilar, säger Karin Jisborg Hultgren, förbundets ordförande, till radio P4 Kronoberg.

M, KD och C röstade i landstingsstyrelsen i Kronoberg för att utreda förslaget. FP lade ner sin röst.

Kinberg Batra först ut

Först ut var den som förväntas bli Moderaternas nya ledare och därmed ledare för oppositionen – Anna Kinberg Batra.

Hon ville veta hur Löfven och hans regering kommer stärka den svenska konkurrenskraften i en osäker omvärld, och vad Löfven kommer söga till sina socialdemokratiska kollegor ute i Europa som har problem med sina statsfinanser.

– Svenska regeringen står upp för de regler som gäller i den europeiska stabilitetspakten. Att vi står upp för våra regler har framgått med all önskvärd tydlighet, sa Stefan Löfven.

Kritik mot SD

Därefter ville Sverigedemokraten Per Ramhorn veta om Socialdemokraternas förslag om trainee-jobb för unga skulle göra äldrevården sämre.

– Vi vill med den här satsningen lösa tre saker. Ta arbetslösa ungdomar från arbetslöshet, höja kvaliteten i välfärden och lösa problemet med generationsskiftet i välfärden, säger Stefan Löfven.

Per Ramhorn lyfte fram sin egen erfarenhet som undersköterska och undrade hur de nya tjänsterna ska finansieras.

– Om SD månar om det här förstår jag inte agerandet i Sveriges riksdag, svarade Stefan Löfven och syftade på den stora frågan om vilket budgetförslag partiet kommer stödja.

Vad vill regeringen med Bromma?

Centerpartiets Annie Lööf lyfte den allt hetare flygplatsfrågan.

– De landsbygdsfientliga förslagen har haglat tätt från regeringen den senaste tiden, säger Annie Lööf och undrade vad regeringen egentligen vill med Bromma flygplats.

Stefan Löfven svarade att Annie Lööf verkar ha missförstått något, för inga beslut är fattade i riksdagen.

– Det som hänt är att den lokala majoriteten i Stockholms stad vill diskutera behovet av att bygga bostäder på grund av den kraftiga tillväxten.

Regeringens åsikt i Brommafallet är att staten ska se till att motstående intressen möts. Därför tillsätter man en förhandlingsperson som ska se till att intressena möts på bästa sätt, menar statsministen.

Björklund fick applåder

Jan Björklund oroade sig för att jobb försvinner med regeringens politik (läs tilltänkta nedläggningar av Bromma flygplats och Förbifart Stockholm) och fick applåder från kammaren.

– Det vore på sin plats med lite mer ödmjukhet. Ni lämnade högre arbetslöshet efter er, svarade Stefan Löfven.

De båda partiledarna framhöll att just deras regering ger flest jobb, och kunde inte enas.

"Inte företagen som avgör"

Göran Hägglund (KD) ville diskutera det fria vårdvalet. Riksrevisionen vill utveckla vårdvalet, menade han, och undrade hur Löfven ser på saken.

– Tillgängligheten förbättrades innan vårdvalet infördes. Det ska inte vara företagen som avgör om det ska startas vårdcentraler eller inte. Det borde rimligtvis vara ett demokratiskt inflytande över den processen, svarade Stefan Löfven och menade att Göran Hägglund läst Riksrevisionens rapport lite för fort.