Det här livet väntar barnet

Uppdaterad 2011-08-22 | Publicerad 2011-08-18

Hovexpert: "Barnet blir fången i en gyllene bur"

I mars beräknas barnet anlända.

Sveriges andra tronarvinge.

Långt innan födseln är framtiden för kronprinsessan Victoria och prins Daniels barn redan utstakat.

–  Jag tror att få barn i Sverige får en sådan lycklig start och så goda möjligheter i livet. Det är ett efterlängtat och oerhört preparerat barn, säger Herman Lindqvist.

Victoria och Daniels barn föds i mars och troligtvis på Haga slott. Dagen efter visas barnet upp för statsministern, talmannen i riksdagen och ytterligare någon officiell person på slottet för att intyga att en tronarvinge fötts. Dopet sker enligt traditionen i Slottskyrkan på Stockholms slott.

Men vad händer sen?

– Det vet vi inte så mycket om ännu. Jag skulle tro att få barn i Sverige får en sådan lycklig start och så goda möjligheter i livet som barn. Det är ett oerhört efterlängtat och preparerat barn och som får bo på ett fantastiskt ställe. Det är ett paradis för ett barn att bo på Haga slott, säger Herman Lindqvist.

Daniel modern pappa

Barnet kommer, enligt hovexperterna, spendera större delen av sina första levnadsår på Haga.

– Det blir ett relativt lugnt liv. Det är en bra plats att fostra familj på. Stort hus och park. Lekstugan finns kvar där kungen och hans systrar lekte, säger Roger Lundgren, hovexpert på tidningen S och fortsätter:

– De kommer ta hand om barnen själva så mycket som det går. Där får Daniel dra ett större lass. Han kommer verkligen bli den moderna pappan. Det är inte ovanligt i Sverige men bland kungligheter.

Kronprinsessparet kommer säkerligen ha en barnsköterska kanske flera. Uppväxten kommer också präglas av hög säkerhet och barnet kommer växa upp omgiven av Säpovakter.

– Barnet blir fången i en gyllene fågelbur, säger Roger Lundgren.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel ska nämligen fullfölja sina uppdrag – inte ha föräldraledighet.

– De kommer vilja ta hand om barnet så mycket som möjligt själva. Men Victora och Daniel är borta flera dagar i veckan på jobb. Då finns personal som sköter om barnet, säger Herman Lindqvist.

Visas varje jul

Till en början kommer barnet visas upp offentligt ett par gånger per år, i samband med sommaren på Solliden, påsken i fjällen och julförberedelser på Haga.

– Det för att visa att allt är normalt. Få barn har så utstakat liv. Föräldrarna vet precis hur det måste bli, säger Herman Lindqvist.

Roger Lundgren berättar att Victoria var fyra-fem år när hon fick följa med på kungaparets officiella uppdrag. Men tränas långt innan.

– Barnet kommer tränas tidigt till att vara social och umgås med andra barn. De har massor med barn i familjen och Victorias väninnor har barn, säger Herman Lindqvist.

Gå i Victorias fotspår

Hovexperterna tror att kronprinsessparet redan har börjat planera sitt barns skolgång. Troligtvis väljer föräldrarna samma skolor som Victoria gått i.

– De vill nog ha så vanliga skolor som möjligt fast med god kvalitet och säkerhet. Jag tror att de kommer låta sitt barn umgås med andra barn så nära samhället som möjligt. Det har Victoria haft väldig glädje och nytta av, säger Herman Lindqvist.

Sveriges andra tronarvinge kommer om hovexperternas har rätt första skolåren på Smedslättsskolan och resterande grundskoleår på Ålstensskolan, båda i Bromma.

– Föräldrarna kommer ge barnet en så bra utbildning som möjligt, säger Herman Lindqvist.

– Barnet ska kunna allt om hur Sverige är uppbyggt. Det är en lång väg att gå innan barnet blir statschef i Sverige, säger Roger Lundgren.

Hur barnet sen fortsätter sitt engagemang för Sverige tror Lindqvist beror på vad barnet har för talanger.