GW:s plan: ny Palmeutredning

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-03-01

Leif GW Persson möter rikspolischefen i dag: Värt ett försök

SISTA RYCKET ”Det brukar man säga i poliskretsar. Man går in i ett ärende och kikar om det finns något utredningsbart kvar”, säger Leif GW Persson. I morgon möter han rikspolischefen Bengt Svensson för att föreslå att starta en ny utredningsgrupp kring mordet på Olof Palme.

Leif GW Persson vill starta en ny Palmeutredning.

I ett möte med rikspolischefen i eftermiddag ska planen presenteras.

– Det är värt ett försök, säger GW Persson.

I eftermiddag träffas kriminologen Leif GW Persson och rikspolischefen Bengt Svensson för att diskutera Perssons önskan om att få till stånd en ny utredningsgrupp kring mordet på Olof Palme.

– Jag tänker ta upp det under mötet. Det är jag fri att göra. Jag tänker föreslå att man tittar på vad vi håller på med, säger GW Persson.

”Han är trött”

Palmegruppens främsta arbetsuppgift består i dag, enligt Leif GW Persson, i att sekretesspröva de hundratals hyllmeter av material som finns kring mordutredningen och som begärs ut av till exempel journalister och privatspanare.

– Så något utredningsarbete värt namnet är det inte tal om. Det kostar ändå fem miljoner per år så då tycker jag att man ska ta ställning: Ska vi skyffla in ett gäng nya utredare som ser på det här med nya ögon och kollar om det finns något utredningsbart kvar och dra de slutsatser som de kan, eller ska vi ha det på det här viset. Mitt förslag är att vi inte ska ha det på det här viset.

Hur tänker du att den nya gruppen ska se ut?

– Det är inget fel på Stig Edqvist (kommissarie i Palmegruppen), men han har ju suttit där för länge. Det är klart att han är trött. Till sist ser man inte det uppenbara. Sedan får vi se vad det finns för resurser, men vi kan inte lägga ner fem miljoner per år för att ha någon slags sekretessrotel.

Har en teori

Persson har under den senaste tiden varit tydlig med att han inte tror att Christer Pettersson är Olof Palmes mördare. Han tror i stället att en liten krets bestående av poliser eller militärer ligger bakom mordet.

”Sista rycket”

Han kallar sitt initiativ till en ny utredningsgrupp för det ”sista rycket”.

– Det brukar man säga i poliskretsar. Man går in i ett ärende och kikar om det finns något utredningsbart kvar. Det är värt ett försök.

Följ ämnen i artikeln