Du kan ha ätit stöldgods

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2007-09-20

Andelen stulet kött som säljs vidare har ökat

Det stals varor för nästan en halv miljard kronor under 2006. En del av det är kött som tjuvarna sedan säljer vidare till restauranger.

– De kan gå in och ta 30 kilo oxfilé, säger Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel.

En förklaring till att stölderna har ökat och under förra året uppgick till 438 miljoner kronor kan vara att brottsligheten har blivit mer organiserad. Svensk Handel uppger att det är batterier, hygienartiklar, godis och film som tillhör det mest attraktiva.

– Man kan hitta hela chokladdiskar tömda, säger Dick Malmlund.

Säljer köttet vidare

Även kött är stöldbegärligt. Ligor går in och tar stora mängder och säljer det sedan vidare till restauranger som vill köpa.

– Det är så otroligt mycket folk som köper stöldgods för de vet att de inte åker dit, säger Dick Malmlund.

Problemet är enligt honom att polisen inte har befogenhet att vänta med att ingripa tills det stulna säljs.

– Då kommer man inte åt hälarna, säger Dick Malmlund.